Аустралијска зеба проглашена за птицу године

Аустралијска зеба која се нашла у средишту спора око контраверзног пројекта рудника угља, проглашена је за птицу године у њеној земљи из које долази.
p
Фото: Postaju poznate iz pogrešnih razloga - jer izumiru

Ова птица црних груди добила је више од трећине од 30.000 гласова у завршном кругу двогодишњег такмичења, објавио је “BirdLife Australia”, а преноси “Национална географија”.

Према првом часопису број ових птица се смањио за 80 одсто у протеклих неколико деценија због природног губитка станишта.

Зеба се нашла у центру спора око пројекта угљенокопа “Carmichael” вредног милијарде долара, јер је готово порушила планове рударског yина “Аданија” у базену Галилеје у центру Квинсленда. Свега десет центиметара велика птица сада живи само на том подручју, након што је нестала из суседне државе Нови Јужни Велс.

Програм изградње угљенокопа у мају добио је дозволу, након што је влада одобрила план компаније за заштиту ретке врсте птица.

Јужног типа зебе црних груди мање је од 800 примерака, док је северни тип нешто бројнији и мање угрожен, тврде орнитолози.

Портпарол “BirdLife Australia” Шон Дули истиче да је тужна стварност да су многе птице постале познате из погрешних разлога, јер изумиру.

Аустралисјка зеба је позната по умилном певању и цвркутању и иако се гаји као љубимац, није птица која допушта држање у рукама или миловање. Зебе воле друштво, а мужјаци су за разлику од женки изврсни певачи. Живе у просеку од 5 до 15 година.

Природно окружење су им аустралијски пашњаци где живе у групама или колонијама од 40 до 100 птица. Управо због смањења пашњака у Аустралији и ова птица се све ређе може видети у природи.

Врло су друштвене, али само са другим птицама, умеју да формирају и јато од готово хиљаду јединки и зато се за кућног љубимца никако не препоручује да их држате саме, већ увек иду минимум у пару.

Живахне птице бирају мирнија станишта, па тако и код куће воле да су на тихом месту. Здрава зеба осећа се добро на температури од 5 до 30 степени.

Инстиктивно им је усађена потреба за друштвом, а радо једу семенке, поврће, листове маслачака...

Зебе брзо сазревају и спремне су за парење са 11 до 12 недеља, али ипак пожељно је да не почну са размножавањем пре шест до деевт месеци. Најлепша зебина песма може се чути управо за време парења када се удварају.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести