Лесковац без Роштиљијаде, али испечена пљескавица од 30 кила

ЛЕСКОВАЦ: Због пандемије вируса корона у Лесковцу ове године није одржана традиционална “Роштиљијада”, ипак организатори из Туристичке организације Лесковца обележили су период у којем се иначе одржава ова манифестација трубачима и пљескавицом од 30 килограма.
pljeskavica
Фото: Youtube Printscreen

Лесковчани нису могли да заврше лето, а да се мирис роштиља не шири градом, па је зато синоћ, како кажу у ТОЛ-у, у дворишту Шоп Ђокићеве куће, уз трубаче, приређен осврт на познати лесковачки бренд, пишу Јужне вести.

Испечена је пљескавица од око 30 килограма која је касније подељена пролазницима.

Добро познати пријатни мирис дима и роштиља, врсни мајстори и звук плех оркестра вратили су присутне у прошлост и подсетили колико је "Роштиљијада" значајна за читав Лесковац.

Неколицина пролазника радознало је посматрала окретање пљескавице уживајући у призору у нади да ће следеће године бити одржана она права, велика и надалеко позната манифестација - пише на сајту Града.

Окупљенима се обратила и заменица градоначелника Ана Јанковић-Стојановић која је истакла да је Лесковац препознатљив по укусној храни и највећем фестивалу роштиља на Балкану.

"Роштиљијада" је синоним за град Лесковац. Идеја о одржавању фестивала роштиља се родила шездесетих година прошлог века када је радила чувена лесковачка школа роштиља којој припада још чувенији Драги Буре. Прва Роштиљијада одржана је 1965. године, али је после само две године угашена. Поново је заживела 1990.

На тој манифестацији посетиоци могу да испробају лесковачке специјалитете с роштиља: ћевапе, пљескавице, кобасице...

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести