Открили благо, прећутали,па га продавали и "зарадили" затвор

ЛОНДОН: Двојица Британаца који нису пријавили пронађено англосаксонско благо вредно око три милона фунти (око 3,6 милиона евра) и старо више од хиљаду година осуђена су данас на појединачне казне од 10 и осам и по година затвора.
1
Фото: Ilustracija/ pixabay.com

Лејтон Дејвис (51) и Џорџ Пауел (38) открили су у централној Енглеској велико благо, укљуцујући кованице за које се верује да потичу из времена владавине краља Алфреда Великог, јавља Ројтерс.

Према британском закону, таква открића морају се пријавити власнику земљилшта и локалним властима.

Дејвис и Пауле су, међутим, одлучили да благо задрже за себе и почели су да пуштају кованице на тржиште, речено је на суду у Воркестеру.

Пауел је осуђен на 10 година затвора, а Дејвис на осам и по година затвора.

"Кованице које су Дејвис и Пауел пронашли старе су више од 1.100 година и на њима су угравирани Алфред и Сеолвулф из саксонско-викиншког раздобља", рекао је тужилац Лесли Милнер.

Додао је да то откриће има огромну историјску вредност и да је морало да буде пријављено властима, али да су га двојица мушкараца себично скривала зарад сопствене користи.

Британски медији наводе да су двојица мушкараца ухапшена након што су међу антикварима почеле да круже гласине о томе да поседују изузетно вредно благо и да га продају.

Краљ Алфред је владао јужним подручјем Весекса од 871. до 899. док је Сеолвулф Други у време Викинга био последњи краљ независне Мерсије, северно од Весекса, од 874. до 879. године.

 

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести