Принц Хари први пут отворено о проблемима због мајчине смрти

ЛОНДОН: Принц Хари прекинуо је са краљевском традицијом ћутања о менталним проблемима, говорећи отворено о тешким емоционалним тегобама које је задобио након смрти мајке, принцезе Дајане.
princ hari, tanjug, ap alastair grant
Фото: Tanjug/AP, Alastair Grant

У интервјуу који је дао за "Дејли Телеграф" 32-годишњи принц рекао је да је замало претрпео нервне сломове од како му је 1997. мајка погинула у аутомобилској несрећи због чега је у касним 20-им морао да иде на психотерапије, преноси АП.

Он је рекао да је "искључио све своје емоције" на скоро 20 година и да је "био близу нервног слома у великом броју ситуација".

Описао је дуг, болан процес одбијања да се суочи са губитком што се завршило тек у његовим касним 20-им када је потражио професионалну помоћ како би се изборио са притисцима и незадовољством.

"Мој начин суочавања са тим је био забијање главе у песак, одбијање да икада мислим на мајку, јер, зашто би то помогло", рекао је принц говорећи о тинејџерским и 20-им годинама.

Те године су, како се наводи, период у ком је започео успешну војну каријеру, али и повремено привлачио нежељене наслове у медијима, посебно због фотографије на којој се види како игра "стрип билијар"у Лас Вегасу.

Дуго потискивање туге, временом је довело до "две године потпуног хаоса", рекао је он.

Принц се, како је описао, претварао да је његов живот одличан док није започео са психотерапијама и суочио се са проблемима.

Заједно са братом Принцом Вилијамом и снајом Војвоткињом од Кембриџа, Хари је радио са установама које промовишу ментално здравље.

"Одједном, почела је да испливава сва та туга коју никада нисам испољио и тада сам схватио да заправо постоји много ствари са којима би требало да се суочим", рекао је принц.

Заједно са братом Принцом Вилијамом и снајом Војвоткињом од Кембриџа, Хари је радио са установама које промовишу ментално здравље.

Они су се залагали да проблеми менталног здравља морају имати исти приоритет као и друга здравствена обољења и да би о њима требало говорити отворено, без стигматизације.

Он је новинарки Бриони Гордон која је писала о сопственој борби са депресијом и другим проблемима, рекао да се сада осећа добро и захвалио принцу Вилијаму што му је помогао да потражи помоћ након дугогодишње патње у тишини.

Агенција подсећа да принц Хари никада раније није јавно говорио о проблемима са којима се суочавао због мајчине смрти.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести