САД развиле капу за заштиту слуха војних паса

ВАШИНГТОН: Америчка војска развила је специјалну капу за заштиту слуха војних паса од продорног звука експлозија и других јаких звукова борби.
p
Фото: Youtube Printscreen

Систем заштите од губитка или оштећења слуха паса назван Canine Auditory Protection System (ЦАПС), развијен је на иницијативу Канцеларије за војна истраживања у сарадњи са компанијом Зетео Тек и пензионисаним официром морнарице који сада ради на Универзитету у Сиснсинатију.

Они су се водили чињеницом да наизглед безопасни звуци могу даизазову проблеме човеком најбољем пријатељу, који користи свој осетљиви слух да би схватио свет око себе.

Чак и кратак лет хеликоптером може да утиче на слух пса, што што за резултат може да има лоше перформансе и неспособност да чује команде, а то може да угрози мисију. ова нова технологија штити пса током мисија и може да му продужи радни век, навео је у саопштењу др Стивен Ли, научник у Канцеларији за војна истраживања.

ЦАПС изгледа као капуљаца која лежи непосредно уз главу пса, што му помаже да равномерно распоредује притисак како би стајао на месту без икаквих трака, преноси АрмиТајмс.

Систем је израђен од лаког материјала за акустичну апсорбцију високог квалитета, како би блокирала нежељена звуке.

Материјали од којих је зрађена су флексибилни како би капа била удобна и кко би пријањала уз уши пса.

Танка је танка 2,5 центиметра и дизајнирана је тако да може да се комбинује са кацигама, наочарима и другим заштитним материјалима за покривање главе војног пса.

Војни радни пси су једно од највећих психолошких средстава у рату против тероризма и свакодневно штите наше војно и цивилно становништво, рекао је штабни наредник Рајан Борјас.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести