7 БАКИНИХ ЕЛИКСИРА ПРОТИВ КАШЉА: Проверите зашто се ови рецепти преносе с колена на колено

Кашаљ зна да буде досадан и иритантан, да изазове главобољу, умор и нелагодност у очима, па се тешко концентришемо на свакодневне обавезе. Зато сваки кашаљ уколико траје дуже од недељу дана захтева одлазак код лекара. Уколико се покаже да кашаљ није последица озбиљних стања можете пробати старе бакине рецепте који се преносе с колена на колено.
prehlada caj freeimage/pixabay
Фото: pixabay/ freeimage

Чај од лимуна и ђумбира

У шољу вруће воде ставите 1 до 2 кашике јабуковог сирћета, сок од једног лимуна, кашика меда. Ако не можете пронаћи чај од ђумбира у филтер врећицама једноставно очишћен корен ђумбира кратко прокувајте у води, додајте мед, сирће и лимун.

Шербет на старински начин

Једну шољицу шећера ставите у емајлирану шерпицу, па загревајте на тихој ватри. Кад се шећер истопи и добије лепу златномрку боју, успите шољицу-две воде и смањите температуру. Мешајте док се карамелисани шећер сасвим не растопи. Можете додати и ђумбира на врх ножа, као и мало лимуновог сока. Узимати две кашичице три пута на дан.

Маслиново уље с медом

Ако патите од напада кашља, посебно ноћу, узмите једну кашику маслиновог уља пре спавања. Како бисте што лакше прогутали уље, можете га комбиновати с медом који такође има природна антибактеријска и противупална својства.

Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Јабуке са луком

Нарендајте по 70 г јабуке и лука, па додајте домаћи мед. Од ове масе узимајте по једну кашику неколико пута на дан.

Чај од белог слеза

Слезова слуз која се налази у чају ствара заштитни слој и влажи слузницу грла, смирује подражај на кашаљ, ублажава упале и олакшава дисање. Нарочито помаже код „сувог“ кашља.

Сок од лука са шећером

Ако је кашаљ упоран, очистите једну главицу црног лука и поспите је кашиком шећера. Оцедите сок који ће се појавити и пијте по једну кашику три пута на дан, двадесет минута пре јела. Можете направити и сок од лука са медом, који се прави у размери 1:2, и пити га по једну чајну кашичицу 3-4 пута на дан, 30-40 минута пре јела.

Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Ловоров лист

У пола литре воде додајте 150 г шећера, па када проври додајте 10 листова ловора и кувајте још пола сата. Након 30 минута извадите ловоров лист, сируп ставите у теглицу, па користите по потреби.

Kurir.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести