ДР ЗОРАНА ТОДОРОВИЋ: Тајна хормона за блискост и секс

Некада дан доживљавамо као ведар, а други пут као тмуран без обзира на метеоролошке прилике. Шта чини да нам живот буде ружичаст или сив, и одакле нам долази осећање среће?
1
Фото: Приватна архива

Много је одговора на ово једноставно питање, а један од њих, са становишта медицинских наука је да нам тај осећај долази од хормона односно из биохемијских процеса који су повезани са неуротрансмитерима у мозгу. О хормонима који утичу на здрав и срећан живот разговорамо са др Зораном Тодоровић.

– Већина хормона среће су и неуространсмитери што значи да се или производе у централном нервном систему или на њега делују. Када би их набрајали онда би то били: допамин, серотонин, ендорфин, фенилетиламин, норадреналин (нореонефрин) и окситоцин. Свако од њих има и неке друге улоге осим да нам производи осећање задовољства и среће.

Колико је важан баланс између ових хормона?

– Веома. Не ваља када недостају, али ни када их има превише. Као пример бих навела допамин: ако се овај хормон превише лучи можемо да имамо сумануте идеје и халуцинације што може да буде одредница психозе. С друге стране, недостатак допамина у одређеним деловима мозга, који учествују у контроли покрета, доводи до Паркинсонове болести.

Допамин је хормон који се најчешће везује са антиципирањем позитивног исхода и ситемом награда и казни. То значи када ми нешто лепо урадимо, а неко нас похвали, или сами себе похвалимо излучи се допамин. Када направимо корак који нас приближава циљу такође се лучи допамин. За овај хормон се везује и осећање еуфоричне радости. Скренула бих пажњу да манипулисање овим системом награда и казни лежи у психопатологији зависности.

Да ли бисте нам нешто рекли о серотонину?

– То је хормон који је најосетљивији на храну: рецимо када једемо чоколаду, осетићемо задовољство – е, тај осећај задовољства се везује за серотонин. Овај хормон доноси одсуство брига, везан је за апетит, утиче на спавање и сексуално понашање. Лучи се у нашим цревима и његов прекусор (једињење које претходи другом једињењу) је триптофан, аминокиселина која се не ствара у нашем организму већ морамо да је уносимо кроз храну. Намирнице богате овом материјом најбрже подижу ниво серотонина и обезбеђују нам уживање у храни. То је разлог зашто више уживамо у слаткишима. Није чудо што волимо да поједемо сир, банану или чоколаду, јер тада наше тело добије супстрат од којег се формира серотонин.

Велику повезаност са серотонином има мелатонин, хормон кога активира сунчева светлост. Када су зими дани тмурни и нема сунца, тада људи најчешће буду депресивни. А када има мање серотонина, тада има мање и мелатонина – па лошије спавамо. Што више спавамо стресних хормона је мање, имуни систем је бољи, јер мелатонин чува имуни систем, а што више има мелатонина то ће бити више и серотонина!

Да ли серотонин има везе с памћењем?

– Да, он је битан и код учења – јер ако учимо оно што волимо – брже и памтимо. Али и ако је неки догађај повезан с негативном емоцијом ми ћемо то такође запамтити. Ми не памтимо догађаје, него наше осећаје који су везани за те догађаје – па тако неко сећање може да нам врати одређен мирис или музика.

Фото: Приватна архива

Какве осећаје буди ендорфин?

– Физичка активност ослобађа ендорфин и тада имамо осећај задовољства. Нема те еуфорије као код допамина. Он је ендогени морфин ослобађа од бола и стреса, односно он делује као седатив и умањује наш осећај бола. Зове се и хормон тркача на дуге пруге, јер баш због лучења ендорфина маратонци могу да издрже тај екстремни напор. Може да га активира мирис лаванде и ваниле, затим љута храна, чоколада, а од активности то је смех, секс и све друге физичке активности. Може да се каже да се ендорфин ствара и лучи у тренуцима среће, задовољства, победе.

Какав је хормон фенилетиламин?

– То је хормон о коме се не зна много, али га неки називају молекулом љубави. Уколико се Купидонова стрела не умочи у овај хормон – неће бити заљубљивања. Још два хормона су задужена за настанак љубавне еуфорије: допамин и норепинефрин. Заправо, фенилетиламин помаже ослобађању допамина, а он чини да се лепо осећамо, да смо еуфорични, а норепинефрин стимулише продукцију адреналина који утиче, поред осталог, да имамо „лептириће у стомаку” и да наше срце убрзано лупа. Комбинација ове три супстанце доводи до осећања љубави, узбуђености, блаженства и среће. Фенилетиламин не може дуго у континуитету да се лучи – зато је заљубљеност пролазна.


Како подстаћи осећај среће

Да ли и на којин начин можемо утицати на лучење хормона среће?

– Све оно што нам изазива осећај пријатности, среће, задовољства, блажености утиче и на лучење ових хормона. Значи, наши односи са другим људима, неговање блискости са другим људима, потом храна – јер многи састојци у храни утичу да се стварају хормони среће. Физичка активност, масажа, загрљаји (најмање 12 дневно), пољупци, мажење, боравак на сунцу и у природи, затим спавање и сан су такође услов за здрав и срећан живот. Уживајте партнерству, заједници, у хобију, певању, плесу… Прихватите стварност и позитиван став према животу и то да смо подржани и да је све што се дешава за наше добро. Одредите своје циљеве и малим корацима их постижите – осетићете се добро сваки пут после и најмањег постигнућа. Окружите се мирисима, музиком – све то има утицаја на осећање среће и задовољства и наравно на лучење хормона среће. Велике истине су увек једноставне.


Да ли бисте нам рекли нешто и о окситоцину?

– Окситоцин је хормон блажене љубави и блискости. То је хормон који се лучи после порођаја и учвршћује везу мајка – дете, али је то хормон који се лучи током секса, после оргазма, па такође учествује у учвршћивању партнерских веза. Окситоцин везује људе – када припремамо храну за породицу или пријатеље, он се такође лучи. Под његовим дејством ми се осећамо разнежено, распилављено, блажено. То је хормон који поспешује контракције у карлици и често се користи у гинекологији код индукције или стимулације започињања порођаја, али и после порођаја да би се материца брже контраховала и вратила на своју уобичајену величину. Он се лучи и током дојења детета.

Шта се дешава када је ниво окситоцина низак?

– Без њега би наш живот био механички: дете са ниским нивоом окситоцина се игра само и не осећа недостатак због тога. Одрасле особе често живе саме и не воле рад у тиму и сваки контакт им је проблем. Имају озбиљни поглед, са ретком експресијом емоција, лако се иритирају и немају тренутке интензивне радости, нити интeресовање за друге и слабо су емпатични, имају мало социјалних контаката, немају блиске пријатеље, не осмехују се, очи им не сијају, имају болове у мишићима и тетивама… Генерално смањен праг за бол, често дифузан бол у грудима, поремећај сна, немогућност доживљаја оргазма код жена или ерективна дисфункција код мушкараца. Постпорођајна депресија може бити условљена ниским нивоом окситоцина. Како га на природни начин активирати – једноставно – мажењем, грљењем и пољупцима. Деца коју су током одрастања мазили и грлили задржавају добар однос с породицом. Сама помисао на људе који су вас мазили одмах изазива лучење окситоцина!

Да ли постоји нека терапија хормонима среће, могу ли се они узимати као медикаменти?

– Постоји могућност узимања мелотонина код људи који имају проблем са сном. Лекови које називамо анксиолитицима који се користе у лечењу анксиозности и депресије такође имају компоненте које подижу ниво серотонина, али они повећавају и апетит – уопштено узевши све што је хемија је и манипулација са природним балансом. Хормони среће су у међусобној спрези, али делују у сагласју и са другим хормонима, па се лако може нарушити природан баланс. Наш организам је комплексан и делом још увек тајна за медицину, а ми би све да поједноставимо и да нађемо нека инстант решења...

Марина Јаблнанов Стојановић

 

 

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести