НЕМА ЗА ШТА НИЈЕ ДОБРА: Не бацајте воду у којој сте кували кромпир

У води у којој је скуван кромпир остају сви хранљиви састојци који су веома важни за здравље људи.
k
Фото: Youtube printscreen/ eKako info

Кад је реч о куваном кромпиру, већина домаћица воду у којој се кувао баце. То је велика грешка. У води остају сви хранљиви састојци из кромпира, и самим тим она може помоћи код бољег варења, снижавање крвног притиска, али и бољег функционисања мозга.

Осим тога, ова вода је одлична и као додатак супама, јер побољшава укус и густину.

Како се припрема ова течност?

Кромпир не треба гулити, већ само добро опрати и уклонити "окца".

За четири порције потребни су два велика кромпира, две чаше воде, по жељи и друго поврће (целер, спанаћ, купус).

Кромпир исећи на мале комаде. Додајте воду и кувајте 2-3 минута. Процедите течност, оставите да се прохлади, па ставите фрижидер на 2-3 сата. Промешајте и можете да је пијете.

За шта је добар "сок" од кромпира?

За здравље коже

Помаже код проблема са сувом кожом, код бора, старачких пега. Изнутра добро влажи кожу, помаже против псоријазе, екцема, акни, штити кожу од инфекција. Само сачекајте да се течност охлади и попијте.

За лепоту косе

Ова течност помаже и против перути, као и упала. Наношењем на косу од корена до врхова побољшаћете сјај косе, а уколико имате коврџаву или таласасту косу, помоћи ће да се локне лакше формирају. Након наношења на косу, оставите да одстоји 10-20 минута пре испирања.

К1инфо

 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести