Обољење жута мрља, најчешћи узрок слабог вида и слепила

БЕОГРАД: Од сенилне дегенерације макуле, болести познате као жута мрља, болује више од 20 милиона људи на свету, а ако се не лечи на време и како треба, доводи до губитка вида у централном делу видног поља, па чак и до слепила код старијих од 50 година, речено је на перфомансу који је данас организовало Удружење пацијената "Жута мрља".
oko, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Како је саопштило то удружење болест се обично јавља код старијих од 50 година и резултира губитком вида у средини видног поља и тако ограничава оболеле у обављању бројних свакодневних активности, као што су читање, писање, вожња.

Др Софија Давидовић је указала да веома често, рани знаци болести могу остати непримећени, због чега су неопходни редовни прегледи код офталмолога, на којима се настали проблеми уоче.

Уобичајени знак сенилне дегенерације макуле је присуство ситних, жутих накупина у макули, које се могу видети приликом прегледа ока, рекла је она.

Додала је да би сви старији од 50 година који примете било какве промене у централном виду или губитак способности да виде детаље, требало да се обрате офталмологу.

Први знак болести може да буде потреба за више светлости када се нешто гледа на близину, теже се чита, време које показују казаљке на сату је нејасно, равне линије постају таласасте или криве док је основна карактеристика узнапредовале форме болести стварање нових, фрагилних крвних судова у макули, њихово пропуштање течности и крварење које угрозава централни вид.

Лечење овог обољења усмерено је на елиминацију течности и одржавање мрежњаче сувом, што је више и дуже могуће.

Према речима др Софије Давидовић, обољење жуте мрље се најчешће лечи ињекцијама лекова из групе инхибитора ангиогенезе, који помажу у спречавању настанка нових, пропусних крвних судова и додатног накупљања течности у мрежњачи.

Председник Удружења "Жута мрља" Рајко Керић је указао на важност информисања и здравственог едуковања јавности о сенилној макуларној дегенерацији, њеној превенцији и раном откривању и поручио грађанима да ако не виде тачно време на сату, време је за преглед код очног лекара.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести