Плакање је добро за здравље

Плачите слободно тиме решавате пет здравствених проблема: истраживања су показала да плакање опушта, смањује крвни притисак, избацује тоскине, утиче на промену расположења, а помаже и код смањења физичког бола.
p
Фото: pixabay.com

Портал „Брајт сајд“ објавио је да жене у Америци плачу око 3,5 пута месечно, а мушкарци 1,9 пута месечно, преноси Спутњик.

Иако друштво плакање најчешће види као слабост, истраживања су показала да човек када осети потребу за плакањем, треба да пусти сузу и то из пет разлога.

У студији из 2014. године се наводи да плакање може помоћи у стресном периоду. Плакање не изазива тренутно опуштање већ оно долази после неколико минута, јер плач активира парасимпатички нервни систем који делује умирујуће на мозак.

Неколико студија је показало да плакање не само да снижава крвни притисак и држи га под контролом, већ и нормализује пулс.

Сузе које теку могу очистити прашину из очију, а сузнице током плакања испирају токсине који се због стреса накупљају у телу.

Уклањање токсина помаже у смањењу нивоа кортизола у телу, резултирајући лепше расположење. Тако да није чудно што се после плакања осећамо лакше.

Промене расположења могу се догодити због различитих разлога, а један од њих је нагомилавање мангана у телу, чији вишак се избацује управо плакањем после чега се човек осећа мирно и усредсређено.

Услед неке повреде плакање помаже у смањењу физичког бола.

Истраживање је показало да се кроз сузе ослобађа окситоцин и ендорфин, хемикалије које које чине да се људи осећају добро, а могу олакшати и физички и емотивни бол.

 

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести