Проблеми са столицом чести на путовањима, лек пробиотици

БЕОГРАД: Велики број људи сусреће се са проблемом "путничке дијареје" током летовања, а годишње 10 до 20 милиона људи добије неке од симптома те здравствене тегобе, показују подаци истраживања које је спровело Удружење жена "Наша Аска".
e
Фото: Pixabay.com

Клинички фармаколог на Медицинском факултету у Нишу Срђан Пешић истиче да и од саме дестинације зависи који ће се облик тог проблема јавити - да ли проблем са дигестивним системом, цревима или системом за варење.

"Обично у води за пиће или води у којој се перу намирнице живе микроорганизми на које наша црева нису навикла. Најчешћа превентивна мера је узимање пробиотских препарата", рекао је Пешић на трибини о томе како се изборити са тим проблемом.

Он, међутим, наводи да, према бројним истраживањима, само одређени пробиотски сојеви могу да превенирају путничку дијареју.

"Примера ради, само у Србији је регистровано више од 100 пробиотских препарата. Управо због тога, донете су стручне смернице за примену пробиотских препарата, које су засноване на најновијим научним доказима о ефикасности и безбедности пробиотских култура за одређена здравствена стања", објашњава др Пешић.

Истраживање је показало и да је више од 50 одсто испитаника имало

здравствених проблема на летовању, али се из праксе зна да се са тим проблемом бар једном у животу сусрело и више људи, истакла је председница

Удружења "Наша Аска" др Мима Фазлагић.

Путничка дијареја најчешће се јавља првог или другог дана по доласку на одредиште, а од тих здравствених проблема нису поштеђена ни деца.

"Деца су осетљивија на промену бактеријске флоре, па се код њих чешће јавља тај проблем, коју прати и висока температура. Пробиотици делују и код деце, а приликом одабира пробиотика, битно је купити само оне који имају адекватно паковање, јер је то једини начин да се сачува од екстремних услова и задржи своју ефикасност", рекасо је председник Удружења педијатара Србије проф. др Георгиос Константинидис, а наведено у саопштењу.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести