Љимај: Дошло је време да такса Србији буде укинута

ПРИШТИНА:  Косовски вицепремијер Фатмир Љимај изјавио је да је дошло време за укидање таксе од 100 одсто на српску робу коју су приштинске власти увеле прошлог новембра, као и да је време да се преговара пошто је такса, по његовој оцени, постигла део немене због које је уведена.
fatmir ljimaj
Фото: Youtube Printscreen

Коопредседавајући преговарачког тима Приштине за дијалог с Београдом је у интервјуу који је путем "Скајпа" дао тамошњој телевизији "Визион Плус", поновио да би "Србија требало да призна стварност и призна Косово као независну државу".

"Постоје неки услови за које очекујемо од Србије да их испуни, а затим омогући Косову да се позабави овим питањем и да му пружи прилику да настави даље. У интересу је наших двеју земаља да озбиљно приступимо питању преговора. Ако почне дијалог или дијалог са условом, нико не може гарантовати и осигурати да једна од страна не постави нове услове на том путу. Такав дијалог или условљавање није у интересу ниједне земље", тврди Љимај.

Он наводи да партнери у коалиционој влади у Приштини имају различите погледе по питању таксе и да је њихов став да "не треба укидати таксу пре него што Србија испуни одређене услове".

"Сада имамо сигнале из Србије да је спремна да испуни неке од захтева Косова. Политичке одлуке нису трајне. Треба их адресирати у одређеној фази како би се проценило да ли је циљ постигнут или не? Верујемо да смо већ у фази у којој верујемо да смо остварили циљеве с таксом и да можемо да дођемо до закључка да Србија испуњава услове и тиме привремено обуставимо таксу под условом да Србија испуњава захтеве Косова", рекао је Љимај.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести