ОБЕЛЕЖЕН ДАН СУБОТИЦЕ: Енергија за даљи напредак

Подизањем градске заставе и свечаном седницом Скупштине града, на којој су уручена признања Почасни грађанин и „Про урбе“, обележен је јуче Дан града Суботице.
Od povelje iz 1779. godine Subotica se razvijala u skladu sa evropskim vrednostima  Foto:photodejan
Фото: Од повеље из 1779. године Суботица се развијала у складу са европским вредностима  Фото:photodejan

СУБОТИЦА: Подизањем градске заставе и свечаном седницом Скупштине града, на којој су уручена признања Почасни грађанин и „Про урбе“, обележен је јуче Дан града Суботице, уз подсећање на историјски датум, 1. септембар 1779. године, када је од царице Марије Терезије стигла повеља о статусу слободног краљевског града. Тиме Суботица није добила само ново име, добила је могућност да се развија у складу са политичким, економским, културним, архитектонским вредностима Средње Европе, истакнуто је јуче. Свечаној седници Скупштине града Суботице присуствовали су председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, републички и покрајински посланици са територије града Суботице, одборници Скупштине града Суботице, чланови Градског већа и представници државних органа.

Градоначелник Стеван Бакић осврнуо се на задатке који стоје пред управом града у предстојећем периоду, потврдивши да ће бити настављена реализација започетих пројеката те најавио реконструкцију Дома за децу „Колевка“, Опште болнице и Градског стадиона. Подсетио је да је у Привредној зони „Мали Бајмок” и Слободној зони Суботица пре пандемије радило око 6.500 радника, а да од тада до данас ниједна компанија није прекидала своје производне активности.

Било је примера скраћивања сменског процеса рада, или рада само у једној смени, колективних годишњих одмора, уз смањење производње посебно у извозно оријентисаним фирмама. Бакић је додао да се радови на изградњи производног погона немачке компаније „Бојсен” ни у једном моменту нису прекидали, да се одвијају планираном динамиком и да се завршетак ове највеће инвестиције у Суботици,  вредне око 65 милиона евра, очекује се крајем године.

- Дан града обележавамо у несвакидашњим околностима. Епидемиолошка ситуација је још увек несигурна, неопходна је дисциплина у поштовању превентивних мера, разумевање, стрпљење и одговорност да савладамо и ову опасност, да наставимо да улажемо енергију у економски опоравак нашег града и његов даљи напредак и развој – поручио је градоначелник Бакић, честитајући празник суграђанима.

Уз оцену да је као слободан град Суботица добила прилику да прескочи сенку провинцијалности, председник Скупштине града др Балинт Пастор указао је да је историјска повеља представљала потврду да су сви становници Суботице, без обзира на националну, језичку или верску различитост стекли право на грађанство, а град који не негује слободу и једнакост грађана, изневерава своју суштину.

За истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизању угледа града Суботице у земљи и иностранству, звање Почасни грађанин уручено је Ђули Палфију, инжењеру електротехнике. Признање „Про урбе“ за истакнута дела која значајно доприносе угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности добиле су Ерика Кабок, новинар, уредник, и др сци. мед. Гордана  Кртинић, специјалиста епидемиологије.

        М. Сћ

 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести