Борисов разговарао са Меркел о почетку преговора ЕУ са С. Македонијом

СОФИЈА: Премијер Бугарске Бојко Борисов захвалио је данас немачкој канцеларки Ангели Меркел за, како је рекао, формуле које ће омогучити Северној Македонији да започне приступне преговоре са Европском унијом, преноси портал Плусинфо.
bojko borisov
Фото: Tanjug (video)

Бугарски премијер Борисов данас је имао онлајн састанак с немачком канцеларком на коме су разговарали о настојањима Северне Македоније и Бугарске да приближе позиције у вези с неспоразумима који су настали у протеклом периоду, а у смеру омогучавања почетка приступних преговора ЕУ са Скопљем.

"Захваљујем се због њеног личног залагања и залагања током немачког председавања ЕУ за проналажење формула којим би се омогучио почетак приступних преговора са Северном Македонијом за учлањење у ЕУ. Верујем да ће помоћ Немачке, поготово током њеног председавања Савету ЕУ утицати на усвајање снажних и исправних одлука", написао је Борисов на његовом Фејсбук профилу.

Бугарски медији објавили су да је Меркелова имала видео позив с Борисовим око примедба Софије на почетак приступних преговора ЕУ са Северном Македонијом.

Претходно је министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева изјавила да Бугарска још није у прилици да одобри приступне преговоре са Скопљем јер, како је навела, Северна Македонија не спроводи одредбе споразума о добросуседским односима и пријатељству између Скопље и Софије, потписан 1. августа 2017. године.

У Берлину данас на позив немачког министра спољних послова Хајко Мас састали су се заменик премијера Северне Македније задужен за европска питања Никола Димитров и шефица бугарске дипломатије Екатерина Захаријева како би се пронашло решење око спорних питања и отворио пут за почетак преговора Скопља са ЕУ.

Софија је пре два месеца послала меморандум земљама чланицама ЕУ у коме је захтевала да у преговарачки оквир са Северном Македонијом буду и спорна питања између Скопља и Софије.

Бугарски власти захтевају да се македонски језик у званичним документима ЕУ обележава као званични језик према Уставу Северне Македоније, као и да македонски власти признају да македонски језик и идентитет имају бугарско порекло.

С друге стране, македонски власти кажу да су македонски језик и идентитет чињенично стање, те да не постоји простора о томе да се преговара.

Северна Македонија је у марту ове године добила зелено светло за почетак преговора са ЕУ.

Предвиђено је да та земља започне приступне преговоре до краја 2020. године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести