Ђукановић: Хегемонистичка улога Србије на Западном Балкану траје два века

ПОДГОРИЦА: Црногорски председник Мило Ђукановић, чија ДПС је подржала избор мањинске владе, изјавио је да му у предложеном тексту Темељног уговора са СПЦ много тога смета, да спорним сматра иницијативу Отворени Балкан, питања која је, иначе, влада Дритана Абазовића поставила као приоритете, али и да није могуће ресетовати односе са Београдом који су, каже, контаминирани готово два века.
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG

Ђукановић је то рекао у разговору за портал грађанске Војводине "Аутономија", на констатацију да је тешко у историји наћи премијера да тако приљежно ради на рушењу сопствене владе, као што је то чинио премијер Абазовић.

Упитан да ли има објашњење за то, Ђукановић каже да "ко год да је кренуо у рушење своје "владе - срушио је".

" Који су разлози поменутог заокрета у владином избору приоритета и да ли ту има нечега рационалног, требало би разговарати са премијером", навео је Ђукановић.

У разговору са Абазовићем, каже Ђукановић, није "довољно разумео" премијером став о Темељном уговору.

"Претпостављам да има неке своје циљеве, који нису сасвим подударни са мојим, те их зато са мном и не дели. То је легитимно", навео је и додао да би уз легитимитет, требало, каже, подразумевати и да "сви имамо одговорност за то што радимо".

На питање како гледа на оцене да премијер Абазовић више води рачуна о интересима власти у Београду, него о интересима земље чији је премијер, Ђукановић каже да се не би придружио "хору" који износи претпоставке.

Указује међутим, да то што је влада, мењањем европских приоритета у први план ставила однос Државе и СПЦ то, према његовим речима, није интерес Црне Горе, већ "оних који не желе да виде Црну Гору као стабилну, грађанску, просперитетну државу - чланицу ЕУ".

А, таквих, каже, има доста и у Црној Гори и у суседству.

"Овим маневром владе они су добили поклон из својих историјских снова. Шта год да је био мотив за то, било ком државном органу или појединцу, историјску одговорност неће моћи да избегне", навео је црногорски председник.

На питање шта му је тачно спорно у предложеном Темељном уговору са СПЦ, коју новинарка упорно назива "Црквом Србије", Ђукановић каже пре свега, начин његовог усвајања - на брзину, иза леђа јавностиали како тврди историографски фалсификати, лажи којим СПЦ, "као најопакији инструмент великосрпског национализма и руског империјализма на Балкану, покушава да помогне крађу црногорске историје, пуно норми Уговора, које су у сукобу са Уставом и системским законима Црне Горе....

Све то, како је реако разарање Црне Горе покушава да легитимише Влада Црне Горе.али је потврдио је да Абазовићева влада може да потпише овај уговор јер, како каже, влада још није у техничком мандату и има уставне надлежности да потпише и, навео је, "такву националну срамоту".

На констатацију да му је споран и Отворени Балкан, који је такође приоритет владе премијера Абазовића, Ђукановић каже:

"Да, веома је споран. Реч је о алтернативном сценарију за будућност Западног Балкана изван ЕУ. Што нам не треба. Треба нам чланство у ЕУ. Они који не виде наш регион у Европи, не виде ни мултиетничку демократију на Балкану. Њима се допада идеја промена граница, етничке и верске хомогенизације у оквиру увећаних држава. Као и обично, све креће традиционално са српске стране, овог пута ''српским светом''”. А наставља се, по аутоматизму, истим таквим великодржавним лудоријама".

А на питање да ли се зна како се завршава, Ђукановић каже:

"Наравно. Требало би да се заврши нестанком Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова и Северне Македоније. Али, сигурно је да би се завршило ратом и још понеким геноцидом".

Упитан да оцени односе Црне Горе и Србије и да ли је "историјшка посета" премијера Абазовића успела да их “ресетује”, Ђукановић је одговорио кратко, питањем "Шалите се"?

А потом је такође упитао:

"Мислите да једна, било која посета, може да ресетује односе контаминиране готово два века?!".

Он је рекао и да је "улога Србије на Западном Балкану иста током два века.... хегемонистичка. И провидно упакована у забринутост званичног Београда за угроженост Срба у региону".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести