Злато за микс Аруновић и Микец на ЕП у Талину

ТАЛИН: Српски стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец освојили су титулу европских шампиона у миксу у гађању ваздушним пиштољем на првенству Старог континента у Талину.
s
Фото: Zorana Arunović i Damir Mikec slave zlato u Talinu/ SSS

Микец је тако стигао до другог злата, после појединачне титуле и освојене квоте за Олимпијске игре у Паризу, а Аруновићевој, сатисафакција за лоше отпуцано појединачно финале и освојено само осмо место. Иначе, Зорана је прва спортискиња из Србије која је освојила квоту за Париз, а то је учинила на Светском првенству у Каиру прошле године. Сада јој се прикључио и Дамир, па верујемо да ће ускоро и други српски спортисти успети да стигну до виза за Олимпијске игре.

Аруновићева и Микец су у Талину наставили традицију и трофејни низ. На сваком шампионату Старог континента од 2016, кад су микс парови постали званични део програма Европских првенстава, освајали су медаље. Пре овогодишњег злата, стигли су до две титуле шампиона Старог континента (2016, 2017), три сребра (2018 2020, 2021) и две бронзе (2019 и 2022).

Аруновићева и Микец су одлично гађали у квалификацијама и са 582 круга са прве позиције ушли у борбу за злато са младим Италијанима Кјаром Ђанкамили и Федреиком Малдинијем који су "упуцали" 577 кругова. Финале је било веома неизвесно у првом делу, а Италијани су чак имали и благу предност. Али, је онда на сцену ступило искуство српског тима, који је прво изједначио на 7:7, а онда убрзо повео и са 13:7. Нису се предавали Италијани смањили су на 13:9, али то је било све, јер Аруновићева и Микец до краја нису дозволили никакво изненађење и славили су са 17:9. Бронзе су припале Французима Једржејевској и Фикеу, који су савладали Немце Рајц и Валтера и Турцима Таран и Дикецу, који су били бољи од Чеха Шејбалове и Дубовија.

Теодора Вукојевић је у гађању ваздушном пушкок заузела пето место у финалу. Мало јој је недостајало да се умеша у борбу за одличја. После прве серије била је седма, а после друге шеста, да би после 15 дијабола, када су испале седма и осма, Теодора била четврта, али је онда у четвртој серији пала на пето место и сипала. Вукојевићева је у финале ушла као шеста са 631,1 кругом, а само 0,1 круг недостајао је Ивани Анђушић Максимовић да се и она укључи у борбу за одличја. Ивана је са 629,3 круга била девета, а финале је вредело 629,4. Андреа Арсовић је била 29. са 626,4 круга од 85 такмичарки.

Нико од наших стрелаца ваздушном пушком није успео да се домогне финала које је вредело 629 кругова. Најближи је био Лазар Ковачевић на 14. месту са 628,4 круга, Миленко Себић се пласирао на 45. позицију са 624,0 кругова, док је Милутин Стефановић био 53. са 623,0 кругова од 72 такмичара.

Европско првенство се завршава данас екипним наступима пушком и пиштољем у мушкој и женској конкуренцији.

Г. М.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести