Дечје село у Сремској Каменици: Врви од мајстора и дечје граје

НОВИ САД: Шест кућа у којима живе штићеници Дечјег села у Сремској Каменици ових дана добија нови изглед. У њима се свакодневно крече просторије, замењују дотрајале плочице и врата, поправљају подови те уређују прилази.
decje selo
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Мајстори за поправке користе летњи период када је одређени број деце у разним посетама и на излетима.

Трудимо се да им побољшамо боравак тиме што ћемо им уредити простор, остало је да обезбедимо новац за уређење још четири кућице до краја године, а ових шест нам је било приоритет, казао је директор Мирко Јанкелић, објашњавајући да су за реновирање добили новац од Покрајинског секретеријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова те да је пре поправке претходно замењен и намештај у неким деловима кућа.

Укључујемо и децу у рад с мајсторима, казао је даље наш саговорник, па им они помажу у неким радовима, бришу, склањају своје ствари, каче слике и слично, тиме се и они забављају.  

Када се наша екипа око поднева упутила у Село, наизглед је, због сунца и високе температуре, деловало да је то насеље пусто.

Ипак, врло брзо малишани су заинтересовано вирили из својих кућица па смо се уверили у то да је ту све исто као и иначе.

Иако је на списку штићеника тренутно њих 65, а 12 студената је смештено у становима у граду, у Дечјем селу смо затекли нешто мање малишана јер је део њих на путовању у бањи Врујци, а део у кампу „Кошница пријатељства” на Бегечкој јами.

С обзиром на то да је слободно време највећи непријатељ деце, ми им организујемо бројне летње активности, а између осталог их водимо на путовања, објаснио је директор Дечјег села, и додао да су неки од њих већ ишли на пут у Италију, где су били у летњем кампу, у Кечкемет, где су учествовали у турниру, али и у Пољску, где су се такмичили на Светском првенству у фудбалу за децу из домова.

Како је најавио, од 21. августа њих шесторо боравиће на мађарском језеру Балатон, а за оне који тренутно нису на неком од путовања организују се свакодневни одласци на Штранд или градске базене.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Осим тога, спроводимо за њих разне радионице, а имају на располагању и клуб с компјутерима јер не смемо дозволити да деца осете да им нешто није пружено и да су за нешто ускраћена, наглашава Јанкелић.

Пошто се лето полако ближи крају, а школска година куца на врата, штићеницима Села треба много тога.

Између осталог, кажу, фали им део уџбеника, а свакако су добродошли прибор и школска опрема, обућа и одећа.

Полако се припремамо, а у сарадњи са школама набавили смо део уџбеника за ђаке основних и средњих школа, а за део ћемо морати сами да се снађемо, објаснио је Јанкелић, и напоменуо да је свака помоћ тој деци од користи те да ништа не одбијају.

Један од оних који помажу је и трговински маркет „Темпо”, који је покренуо акцију „Добро дело за СОС Дечје село”.

Тако ће се од продатих назначених артикала у тим маркетима одвајати новац за штићенике.

За сваку продату свеску издвајаће се један динар, од пернице десет, а од ранца 50 динара.

Малишани своје слободно време проводе учествујући у друштвеним играма, трчкарајући за кућним љубимцима или у дебелом хладу, где уз причу резимирају дане и активности.

Осим тога, припремају и терен за радове на поправци амфитеатра, који ће, како смо сазнали, ускоро бити обојен у дугиним бојама.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести