Фестивал националних кухиња од 9. септембра на Тргу

НОВИ САД: Трећи фестивал националних кухиња “Food Planet ”, у оквиру којег ће своје специјалитете представити 20 земаља, уз обиље додатних садржаја, биће одржан од 9. до 30. септембра на Тргу слободе, саопштено је на конференцији у Градској кући.
food planet
Фото: Dnevnik.rs

Поред страних земаља, део програма биће посвећен и Србији, а све информације биће доступне на сајту и друштвеним страницама фестивала. Фестивал ће имати и хуманитарни карактер у виду гала вечере од које ће прикупљен новац бити упућен Дечјем селу “Милорад Павловић” у Сремској Каменици.

Посетиоци који буду купили улазницу за ту вечеру, имаће прилику да уживају у музичком програму који ће долазити с балкона и прозора зграда које окружују Трг слободе, нагласио је председник “Колор прес групе” Роберт Чобан.

Како је додао, на тај начин желе да, кроз грађевине које имају историјски значај, прикажу архитектуру Новог Сада.

Поред тога, ми из “Колор прес групе”, заједно са компанијом “Нинамедиа”, увек смо се трудили да институције попут Дечјег села, Дома за децу и омладину у Ветернику и ШОСО “Милан Петровић”, буду део наших прича и акција, тако да верујем да ће Нови Сад и овог пута кроз све садржаје и гостољубивост доказати припадност европској култури, поручио је Чобан.


Хуманитарна “Вечера код Милетића” за Дечје село

По моделу “Дугачак сто Граца” (“Long Table of Graz), 16. септембра од 18.30 часова у ресторанима “Модена” и “Хотел Војводина” биће организована велика хуманитарна “Вечера код Милетића”. Резервација једног места, чија је цена 5.000 динара, могућа је на имејл-адресу maja.miskovic.cpg@gmail.com.

Приход је намењен Дечјем селу “Милорад Павловић” у Сремској Каменици.

Наша мисија и визија је да деци без родитељског старања пружимо то што им у животу недостаје, истакао је директор Дечјег села Мирко Јанкелић, позивајући све људе добре воље да учествују у гала вечери. У томе, додао је, нису сами и годинама им добри људи помажу да истрају у свему што радимо, о чему сведочи и ова хуманитарна акција и дугогодиша сарадња с „Колор прес групом“.

Верујем да и у овој организацији Нови Сад може да се покаже као једна европска престоница, поручио је Јанкелић. 


Фестивал ће ове године отворити амбасада Мексика, а посетиоци ће имати прилику да пробају различите укусе са којима се до сада нису сусретали. Мексико ће представити поједина традиционална јела, о којима је на конференцији говорио њихов амбасадор у Србији Марко Антонио Гарсиа Бланко.

Имаћемо прилику да вам представимо једну кухињу и гастрономију која има доста варијација, комплексну и богату, са много састојака, као и једноставнија јела, која дају посебан печат мексичкој гастрономији, попут љутих папричица, кукуруза, неких врста пасуља, бундеве и чоколаде, навео је Гарсиа Бланко.

Такође, додсао је, имају и репрезентативна пића, као што је текила.

У манифестацију ћемо укључити и традиционалну групу мексичких народних игара. Позивам све да присуствују догађају, јер на тај начин пружа нам се прилика да сазнамо више о другим народима и државама. Јер добро је речено: кад се боље упознамо, боље се и разумемо. Култура сједињује, дозвољава суживот који је хармоничан, почаствовани смо што смо позвани и код нас ћете наћи делић Мексика, казао је Бланко.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести