Фестивал „Taнц плац” у КЦ „Свилара“ и Гимназији „Лаза Костић“

Фестивал савременог плеса “Танц плац”, у организацији Студентског културног центра Нови Сад, биће одржан у КС “Свилара” (5. септембар) и позоришној сали Гимназије “Лаза Костић” (6. и 7. септембар).
tanz plaz
Фото: Printscreen

Као и прошлих година, публика ће моћи да види неке од најбољих изведби из међународног програма “Aerowaves”.

Треће издање међународног фестивала савременог плеса “Танц плац”, услед реновирања Кинеске четврти и простора СКЦНС “Фабрика”, биће одржано ван своје матичне сцене. Фестивал отвара изложба 30 година Битефа “И даље у завери са позоришним духом”, дефинисана као мултимедијални догађај. Полазиште за изложбу, ауторке Весна Богуновић и Јелена Стојановић, налазе у речима поздравног говора Мире Траиловић са отварања Битеф театра и у богатој историји и широком спектру различитих прог- рамских делатности. Ауторке такође актуализују питање: “Да ли је достигнут квалитет идеје оснивача и мисао да позориште треба да буде аутентичан одраз збивања у реалности као и да има моћ да утиче на промену свести гледалаца?”

На програму централног, плесног дела фестивала, наћи ће се четири копродукције и уметници из Италије, Шпаније, Немачке, Колумбије, Новог Зеланда и Србије. Фестивал почиње 5. септембра представом из Србије “Hot The Right Leg”, аутобиографским соло перформансом Данке Секуловић, циркуске акробаткиње суочене са професионалном повредом. Перформанс у режији Ане Поповић описује процес опоравка и све оно што он носи, постављајући кључно питање да ли је повређено извођачко тело и даље функционално.

Исте вечери представиће се и плесни комад “ослобађајујуће енергије и екстремне прецизности “Рестраинт” (Суздржавање), из Берлина. Комад чију кореографију потписује колумбијска уметница Лина Гомез, а изводе пољска плесачица Јулек Кројцер и бубњар Микеланђело Контини из Италије, поставља питања поновног измишљања и промишљања себе. Дело се одржава у јасно дефинисаном малом простору сцене, покрет је континуриан, али укроћен и вођен живим бубњарским бравурама.

Селекцију овогодишњих младих европских аутора у савременом плесу у Новом Саду обележиће и представљање младог, али већ етаблираног плесача и кореографа Џејмса Бачелора, ауторским делом “Hyperspace” - “дубинско путовање у најдаље тачке Космоса кроз истраживање метрике капацитета сопственог тела”.

Фестивал “Танц плац” затвориће једна од најзапаженијих младих уметница из Шпаније, Нурија Гују Сагара, која је 2018. добила бројна призањања за критички комад под називом “Лајкови”.

– Како се лајкови које добијамо на друштвеним мрежама одржавају на наше понашање и тело? Свеж поглед на присуство телесног у дигиталном добу, Ликес истражује феномен обрада кореографија из музичких спотова популарне културе као и туторијале јоге на друштвеним мрежама. Пола туторијал, пола антрополошко истраживање, Нурија нас води кроз физичко икуство са прстохватом ироније - наводи се у програму.  

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести