Пекмеза и жестина у изобиљу на Фестивалу шљиве и ракије у Остојићеву

ОСТОЈИЋЕВО: Шљиве су у Остојићеву и околини добро савиле гране под теретом рода, па сировина има у изобиљу за пекмез, компот, колаче и ракију.
1
Фото: Dnevnik.rs

Трећи пут Удружење „Пирош тулипан“ приредило је Међународни фестивал шљиве и ракије. Главни организатор, заменик председника Удружења „Пирош тулипан“ Јанош Тертеи наглашава да су се определили да фестивал посвете шљиви, јер је то воћка која им много даје.

- У Остојићеву нема куће без бар једног стабла шљиве, а наши преци су користили за пекмез и ракију, као и за разне посластице у исхрани. Фестивал организујемо са доста влеиким успехом. За оцењивање је пристигао велики број узорака шљивовице, пекмеза и колача из Остојићева и околних банатских места, али дошли су нам и гости из Румуније. Шљиву славимо уз богат културни програм, за посетиоце су наше жене испекле доста крофни, лангошки и разних колача, а чланице удружења жена из места чоканске општине и околине представиле су и своје рукотворине - истиче Тертеи. 

Манифестацију је свечано отворио заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине Отот Роберт, у присуству државног секретара у Министарству пољопривреде Атиле Јухаса, председнице чоканске општине Стане Ђембер и других гостију. Одржавање фестивала подржали су Фондација „Бетлен Габор“ из Мађарске, Национални савет мађарске националне мањине, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, општина Чока, Месна заједница Остојићево и разни спонзори. 

М. Мр.

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести