Крај Дунава спас од жеге и короне

Лето одмиче, а сунце и све издашније температуре асоцијација су на одмор, по могућству на некој плажи.
Kraj Dunava spas od žege Foto: V. Fifa
Фото: Крај Дунава спас од жеге Фото: В. Фифа

Ретки срећници успели су да оду на море, углавном у Грчку, ако су уплатили ранији термин, али ограничења не само да су у том смислу заживела, него смо ових дана сведоци и затварања базена због додатног опреза. Новосађани се труде да се прилагоде новим мерама због короне, али мало је опција да се слободно време проведе напољу. Свакако, највећи број Новосађана је већ по традицији на Штранду, неки на дивљим плажама – Бећарцу и Официрцу, а не заостају ни дестинације попут Рибарца, Шодроша и Камењара.

- Идемо на Камењар, тамо имамо викендицу, а и купамо се у Дунаву – рекла је суграђанка С. П., која је са супругом и унучетом уживала у хладовини баште локала у близини кеја. – И унуче је редовно с нама на Камењару, али оно има свој дечји базен у којем се брчка и ужива. Нама, старијима, није страшно, можда је боље питати младе како им је због ситуације и забрана. Опрезни смо, то није спорно, сад смо били на пијаци, носимо маске, дезинфикујемо руке и чувамо се.

Фото:  „Штрандароши“ под крошњама дрвећа Фото: В. Фифа

Ко не може да постигне, увек је на располагању бар предах у хладовини парка и башти локала, а најхрабрији прошетају, али и потрче кејом, где сунце “пржи”. С обзиром на близину факултета, на кеју се могу затећи и студенти, којима је у току испитни рок.

- Из Сенте сам, дошао сам због испитног рока и одмах се враћам, таква је ситуација, сви смо по кућама – потврђује Денис Вујичић. – Иначе, кад сам током лета у Новом Саду, свуда идем, а највише на Штранд. Кејом прошетам углавном предвече, а некад одем и у парк, зависи од друштва и договора.


Фото: Штранд Фото: В. Фифа

На Штранду у истом тренутку може бити 14.400 особа

На основу правилника Института за Јавно здравље Војводине, ЈКП “Градско зеленило” донело одлуку о коришћењу купалишта Штранд у току епидемије заразне болести КОВИД -19 вирусом. Тако је одређено да на 100 квадратних метара може истовремено боравити максимално 15 особа, што значи да на купалишту у истом тренутку може бити 14. 400 особа. За све посетиоце и запослене је минимална раздаљина између две особе један и по до два метра. Прописана физичка дистанца се односи и на боравак у води. Толика мора бити минимална раздаљина и између закупаца кабина, осим ако су у групи чланови исто домаћинства. Физичка дистанца се односи и на лежаљке и друга места на купалишту или на плажи.

На видљивим местима на улазима у купалиште Штранд и местима где бораве посетиоци су постављене информације о хигијенским поступцима, са смерницама о правилном понашању и мерама заштите којих се треба придржавати. На одређеним размацима, на видљивим местима су постављени дозери са дезинфекционим средствима. Дезинфекција лежаљки или других седећих места попут клупа, столица и слично се ради неколико пута у току дана, нарочито након што одређени посетилац престане са њеном употребом и пре него што је употреби други посетилац.

Такође се ради и редован мориторинг воде. Неопходно је да се сваки посетилац, након купања у Дунаву, истушира на тушевима. Приликом конзумирања воде са чесме, неопходно је да се то ради безконтактно, без наслањања на чесму. Поштујући ове препоруке, ЈКП „Градско зеленило“ се нада да ће обезбедити све потребне услове за безбедан боравак посетилаца на плажи.


На Бећарцу нема гужве, а простора плаже и зеленила има довољно за свакога.

- На годишњем сам, а пошто не могу нигде да одем, ово је место на којем човек може, што се каже, да се психички растерети – нагласила је суграђанка Гина, која се у друштву куме сместила у хладовину плаже Бећарац. – Нисмо у гужви, на Штранд не идем, маску носим где је потребно, овде не јер у близини нема никога. Овде се растеретим, јер негативних мисли, што због короне, што свега другог, је доста. Сваке године сам овде, долазила сам и са децом док су била мала, тако да је та навика остала. Не купам се, али уживам у хладовини. На базен не идем, овај амбијент ми је више за нас, старије, све у своје време.

Фото: На Бећарцу нема гужве Фото: В. Фифа 

Гужве би биле очекиване на Штранду, поготово ако се узме у обзир забрана рада отворених базена, међутим, није тако, бар не током преподневних сати и радним даном. Најлепша плажа на Дунаву традиционално је стециште свих генерација.

- Због коронавируса је смањен обим посла, па радим од 16 часова, а до тада се трудим да слободно време проводим на Штранду, да се сунчам колико могу – открила је тридесетогодишња Ивана Филиповић. – Ранијих година сам имала више обавеза, па нисам стизала често да дођем, али сад је другачије. Раније сам волела да отпутујем на море, то ми је остало у лепој успомени, али, искрено, мени од Штранда нешто више не треба. На базен не идем, некако ми је скучен и превише је људи, не делује ми примамљиво, али зато, кад год стигнемо, друштво и ја се организујемо и одемо на Бешеновачко језеро.

Без старих „Штрандароша“ и њихових окупљања за столом уз карте под крошњама дрвећа и око кабина, плажа не може да се замисли.

- Жена и ја смо сваки дан на Штранду, мада отишли бисмо и на море да није оваква ситуација – потврдио је „Штрандарош“, али и стари Салајчанин Јован Радосављевић, звани Лола. – На базен одемо само зими, на Спенс, мада ја нисам неки љубитељ, оно је ипак стајаћа вода. У Дунаву се купамо. На Штранду смо од рођења, сад већ више од 70 година, кабину имамо откако постоји Штранд. И зими смо ту, будемо у оном балону, то нам даје Удружење Штрандароша. Кафица се попије, неко пићенце, жене су вредне још увек, па нешто и умесе. Иначе, у овој ситуацији кад влада вирус опет је најбоље на Штранду – отворен простор, а нема гужве, бар је ових дана тако. У затвореном простору носимо маске, чувамо се, па ваљда ће проћи и то.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести