Током викенда „Фестивал укуса” у „Фабрици”

„Фестивал укуса”, дуги по реду, отворен је  и трајаће до недеље у СКЦ „Фабрика”.
д
Фото: Dnevnik.rs

На фестивалу има 27 излагача чоколаде, кафе и књига, који долазе из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Улаз за посетиоце је отворен од 10 до 20 сати.

Организатори очекују још већи одзив него лане и истичу много новитета у односу на прошлу годину.

– Ове године имамо одличан избор књига за децу и одрасле, неколико различитих радионица, промоције књига Јелене Бебе Балашевић и Ивана Токина, као и панел-дискусије о томе због чега читаност опада и да ли опада, као и то да ли дигитализација утиче на читаност – каже једна од организаторки Сања Алвировић из „Едукома”.

Фото: Dnevnik.rs
Имамо органски и сиров мед, којег има мало, не само код нас него и у свету (Just superior)

Атракција на дан отварања била је „Златна џезва” из Високог (БиХ), која је у „Гинисовој књизи рекорда” као највећа yезва на свету. У њој је  скувано око 165 литара кафе, коју су посетиоци могли бесплатно да пробају. Највећа yезва путује светом већ 14 година, а  је први пут била у Србији. Више од пет милиона људи на свету је пробало праву босанску кафу из те џезве.

Посетиоци имају прилику да купе чоколадне фигуре различитих облика, органске и веганске чоколаде, лицидерска срца, безалкохолне тајландске коктеле од леденог чаја и бобица агар-агар алге и многе друге посластице.

Од здраве хране издвојило се неколико намирница.

Фото: Dnevnik.rs

– Имамо органски и сиров мед, којег има мало, не само код нас него и у свету. У понуди су и две аутохтоне сорте какаоа, из Перуа и Еквадора, лешниково брашно и конопљин протеин, као и мака прах из Перуа – кажу из „Just superior” фирме из Београда, објаснивши корисност тих намирница. – Све је органско, чисто, пуно минерала и фитонутријената те се у организам не уноси ништа штетно. Таква храна помаже да се изборимо са свакодневним стресом и утиче на побољшање здравља.

Улаз је бесплатан, а пријаве за радионице су обавезне и шаљу се на имејл-адресу prijavazafestival@gmail.com. Детаљан програм налази се на сајту www.festivalukusa.com.

Манифестацију су подржали Управа за привреду града Новог Сада и Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а партнери фестивала су „Седеф ратлук” и Фото-радња „Кенон”.

Текст и фото: М. Рашић

 

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести