У Буковцу обележена годишњица  усташког терора 1942.

Прошло је 78 година откако је у усташкој офанзиви на Фрушку гору  побијено и поклано 399 становника сремског села Буковца, а њих 750 одведено је у логор у Сремским Карловцима.
U Bukovcu obeležena godišnjica  ustaškog terora 1942.  foto: M. Pavlović
Фото: У Буковцу обележена годишњица  усташког терора 1942.  фото: М. Павловић

Одатле су послати у логоре у Јасеновцу и на остала губилишта. Ти људи били су криви само због тога што су Срби. И нису убијани само становници него и кокошке, свиње, коњи, краве, пси, мачке...

Офанзиву је водио познати крвник Виктор Томић, а усташки пир на Фрушкој гори трајао је неколико дана и ко год да је виђен у шуми, био је убијен, обешен или заклан. Било да је старац или дете.

И овога пута служен је помен испред спомен-школе „22. август” у Буковцу. Чинодејствовали су протојереј стафровор Хаyи Драган Видаковић и јереј Славољуб Видаковић, који су очитали опело страдалима, а венац на споменик положио је становник Буковца Ранко Плавшић.

После опела, пригодан говор одржао је јереј Славољуб Видаковић:

– Док је овог места, не смемо да заборавимо ово недело, овај злочин – нагласио је Видаковић. – Ти људи никоме нису били криви, али крвнике то није интересовало. Морамо се сетити и Христових речи пред распеће: „Опрости им, Боже, не знају шта раде”. Увек ћемо се молити за душе тих мученика јер то нам је једино остало и нека им је вечна слава. Никако их не смемо препустити забораву.

М. Павловић

 

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести