Брнабић: Не гледамо негативно на критике GRECO

БЕОГРАД: Србија на критике Групе држава за борбу против корупције (GRECO) Савета Европе не гледа негативно, јер смо критике и заслужили, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и додала да ће Србија стићи да GRECO у среду достави ревизију извештаја. 
brnabich_13
Фото: Танјуг (Видео)

"Верујем да ћемо да стигнемо да доставимо извештај, али то јесте једна велика тема у Србији и још једна ствар на којој морамо још много, много да радимо", рекла је Брнабићева новинарима после отварања конференције ДЛД у Народном музеју у Београду. 

У извештају GRECO за Србију у мају ове године оцењено је да је Србија назадовала у борби против корупције, јер је од 13 препорука које је добила, седам испунила делимично, а шест није уопште, а премијерка подсећа да је након негативног извештаја GRECO оформљено координационо тело у оквиру Владе Србије које је радило на тим препорукама. 

"Мислим да је у последњих шест месеци пуно урађено, али у овом сектору има још много да се ради", поручила је премијерка. 

Рекла је да ће Србија наставити да сарађује са GRECO и навела да питање борбе против корупције никада није ни било институционално решено, а да је намера да се то реши систематски. 

"За то ће бити потребно времена. Не гледамо на критике GRECO као на нешто негативно. Наравно, критике смо заслужили, ако морамо да поправимо неке ствари, треба да гледамо на њих као на конструктивну критику", поручила је Ана Брнабић. 

На примеру нацрта закона о Агенцији за борбу против корупције илустровала је колико је Влади Србије важан извештај GRECO. 

"Ми смо завршили нацрт закона о Агенцији за борбу против корупције на коме смо пуно радили и с којим каснимо. Он је спреман за Владу. Тражили смо од Министарства правде да нам без обзира на то какви су коментари Европске комисије, да нам GRECO да своје коменатре на нацрт закона, јер нећемо усвајати нацрт закона ако GRECO не каже да је он у складу са свим правилима", каже Брнбићева.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести