Србија предаје извештај GRECO 31. октобра

БЕОГРАД: Србија ће Групи држава за борбу против корпупције (GRECO) Савета Европе у среду предати извештај о напретку који ће садржати резултате по питању препорука које су се, између осталог, односиле на закон о лобирању, Високи савет судства и Државно веће тужилаца, изјавио је државни секретар у Министарству правде Радомир Илић.
izvestaj, tanjug
Фото: Tanjug/ O.Toskić, ilustracija

"Србија ће 31. октобра поднети нови ижвештај GRECO о испуњености 13 препорука које се односе на борбу против корупције и Групу известити о напреку на том пољу", рекао је Илић за Танјуг и посебно истакао да су се бројне препоруке односиле на питање правосуђа, односно уставних промена, а да је управо Венецијанска комисија, која је такође тело Савета Европе, дала позитивно мишљење на нацрт промена Устава.

Према његовим речима, Србија је, такође, израдила Нацрт закона о лобирању што је била преопорура GRECO, а који се налази у скупштниској процедури.

Илић је додао да је управо то била једна од неиспуњених шест препорука, док се осталих пет тицало Устава.

"Србија је од експерата GRECO добила мишљење на Закон о агенцији за бортбу против корупције, тако да ћемо испунити све препокуке које нам је дао GRECO експерт. Високи савет судства и Државно веће тужиалца, оба та тела су се потрудила да испуне задате препоруке, што ће бити презентовано у нашем наредном извештају", рекао је државни секретар.

Он је подсетио да то што ће Србија 31. поднети извештај, не значи да ће и 1. новембра добити оцену. "Нову оцену би могли да добијемо за неколико месеци", рекао је Илић.

Председник GRECO, хрватски судија Марин Мрчела, изјавио је раније данас за ТВ Н1 да је у извештају за Србију у мају ове године оцењено да је назадовала у борби против корупције, јер је од 13 препорука које је добила, седам испунила делимично, а шест није уопште.

Мрчела: Србији додатни рок да испуни препоруке GRECO

Србија ће највероватније добити додатни рок да испуни препоруке GRECO, изјавио је Марин Мрчела, председавајући тог тела Савета Европе за борбу против корупције.

"Поступак који је GRECO покренуо када је у питању Србија, није никаква посебност, већ редован поступак који се увек покреће када нека земља не спроводи препоруке Групе држава за борбу против корпупције", рекао је за ТВ Н1 Мрчела.

"Србија је, нажалост, једна од држава која на том пољу није урадила пуно", додаје Мрчела, који је и заменик председника Врховног суда Хрватске.

За Србију је у мају ове године оцењено да је назадовала у борби против корупције, јер је од 13 препорука које је добила, седам испунила делимично, а шест није уопште.

Председник GRECO каже да се сада од Београда очекује да пошаље допунски материјал до 31. октобра.

"Препоруке у односу на Србију захтевају промену Устава, јер је потребно да се из поступка именовања судија и тужилаца искључи парламент, што је стандард. Законодавна и извршна власт не смеју имати такав утицај који имају сада", истакао је Мрчела, додавши да се нада да ће то бити учињено у најскоријој будућности.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести