Брнабић: Да се пуни буџет на тестовима - глупост епских размера

КРАГУЈЕВАЦ: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је Влада Србије одлуку о повећању цене ПЦР тестирања на лични захтев од 1. јануара донела на предлог Радне групе за лабораторије у оквиру Кризног штаба, а да су информације да се тако пуни буџет "глупост епских размера".
ana brnabic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Ако неко мисли да ћете од 1.000 људи дневно који се тестирају на сопствени захтев, уз повећање цене за 3.000, да напуните буџет, а ми смо само шест милијарди евра дали за подршку привреди и грађанима ове године... То је више него злонамерно и тога треба да се стиде сви који о таквим стварима на такав начин пишу", рекла је Брнабић.

Она је у Крагујевцу на питање у вези повећањем цене ПЦР тестирања на лични захтев, рекла да је о томе најпозванија да говори председница Радне групе, на чији је предлог увећана цена, проф. Тања Јовановић, која је о томе већ и говорила, те да је реч о професионалцима.

"Нисам се мешала у цене тестирања. Они су тражили повећање цене већ неко време, и ми смо одлучили да им сада изађемо у сусрет, јер су то професионалци и знају шта је потребно за тестове, за реагенсе, за њихов рад.... То је та цена", рекла је Брнабић. Навела је и да је мали број људи који су се тестирали на лични захтев, односно да у дану када је била највећа гужва, тај број није прелазио 1.500 људи, што значи да грађани и нису користили ову могућност у великом броју.

Такође, рекла да ће свако ко има симптоме свакако бити тестиран о трошку државе.

"Постоје данас и антегенски тестови, који нису једнако поуздани као ПЦР, али имају поузданост од око 90 одсто. Ти тестови коштају 3.500 динара у државним лабораторијама, а могу да их раде и у приватним, где су нешто скупље", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести