БРНАБИЋ НАКОН САСТАНКА СА ПОШТАРИМА Постигнут договор са свим синдикатима радника Поште Србије

НИШ: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је јутрос да је касно синоћ постигнут договор са свим синдикатима радника Поште Србије и репрезентативним и нерепрезентативним.
2
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Она је у Нишу рекла да један део медија узима изјаве од поштара Стефана Митровића, који је политичар у коалицији са лидером Странке слободе и правде Драганом Ђиласом и да он представља 48 радника Поште Србије, као и да не може да говори у име свих радника поште.

"Мој састанак са репрезентативним и нерепрезантативним синдикатима Поште Србије трајао је синоћ више од четири сата. Тајкунски медији пожурили су да након састанка узму изјаве од радника који има свој синдикат, али није репрезентативан и нису се одазвали ни позиву да дођу на састанак у Владу Србије да разговарамо", рекла је Брнабић.

У саопштењу се наводи да је премијерка рекла да се никада до сада није десило да неко каже ово су наши захтеви – узмите или оставите.

"Ако не желите да усвојите све захтеве, без обзира на то да ли ће то угрозити постојање Поште Србије, да ли за то има могућности, ми настављамо штрајк. Они нису ни минимум законских услова испунили, нису оформили ни штрајкачки одбор са којим бих ја могла да разговарам. Мислим да је то некорекнто", рекла је премијерка.

Она је потом јасно рекла да Стефан Митровић не може да говори у име свих радника Поште Србије, с обзиром на то да представља мање од 50 радника.

"Тај синдикат који представља господин Стефан Митровић, који има свој синдикат у Пошти Србије, броји 48 чланова. Дакле 48 радника, од 14.100 запослених се зове у медије и позива да говори у име свиих радника Поште Србије. Ми смо позвали све синдикате, ја сам разговарала са свима – два репрезентативна и два нерепрезентативна синдиката. Они заједно представљају више од 7.000 радника поште. И нећете ми сада рећи да човек који представља 48 радника може да говори у име свих радника поште, а они који представљају 7.000 и више радника не могу да говоре у име свих радника поште", навела је Брнабић.

Истакла је да је то  човек који је представник синдиката који је, према њеним речима, у коалицији са Драганом Ђиласом и додала да ти људи имају политички протест који угрожава Пошту Србије, угрожава њихово радно место и висину плата свих осталих радника поште.

"Он је синоћ снимио видео којим јасно позива на изборе 17. децембра, говори као политичар, не као синдикалац. Очигледно има политичку агенду, он и његове колеге који су чланови Ђиласове странке и представљају 48 радника од укупнио 14.100 запослених", изјавила је Брнабић.

Председница Владе подвукла је да разговори нису били лаки, али да сматра да је постигнут компромис који је добар по све раднике Поште Србије.

"Мислим да смо нашли компромис који је и више него добар за раднике Поште Србије. То су прихватили сви синдикати синоћ, и репрезентативни и нерепрезентативни. Дакле, радницима у технологији одмах се повећавају плате за 10 одсто и онда додатно још 10 одсто од 1. јануара 2024. године. То је кумулативно повећање плата радницима у технологији од 21 одсто у односу на њихову тренутну зараду", рекла је Брнабић.

Додала је да радницима у администрацији следи додатно повећање плата од 1. јануара наредне године од 10 одсто.

"Свим радницима, осим руководству, исплата једнократне финансијске помоћи од 20 хиљада динара до 25. новембра. Сви који прекину обуставу рада данас до 12 часова, неће трпети ниједну санкцију. А разлику, за коју им је умањена већ исплаћена зарада, добиће са наредном платом“, објаснила је Брнабић.

Брнабић се захвалила синдикатима Поште Србије који су синоћ разговарали са Владом Србије и навела да очекује наставак редовног рада Поште Србије од поднева.

"Постигли смо договор синоћ, мислим да је он више него фер, показали смо поштовање према тим радницима и верујем да је то ствар договора. Никада се до сад није десило и Влада Србије никада на то неће пристати, да било ко штрајком и блокадама да своје захтеве, неће да разговара, неће да преговара и види шта је могуће, јер се свака таква ситуација мора решити дијалогом и компромисом", рекла је она.

Додала је да је Митровић био позван на састанак, иако представља само 48 радника, али није желео да дође.

"Ја се захваљујем радницима, надам се да Пошта Србије од 12 часова почиње да ради, зато што уколико будемо имали даље блокаде, то наноси огрому штету Пошти Србије, а на крају крајева и јесте корист за конкуренцију, која ровари у пошти, али ми морамо да чувамо Пошту Србије и ја захваљујем синдикатима што је чувају са нама", закључила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести