Брнабић: Реформе ЈП недовољно брзе,ишли смо по приоритетима

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се слаже са оценом шефа Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијана Сосе о томе да реформе у јавним предузећима напредују спорим темпом, односно да нису биле довољно брзе, и навела да се водило рачуна да се тај посао обавља по приоритету.
 Premijerka Srbije Ana Brnabić  Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Србије Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

"Слажем се са Сосом, и реформе нису биле довољно брзе. Радиле смо неке ствари које смо мислили да су приоритетније, као што су предузећа која су у већинском државном влсништву и завршили смо у овом мандату готово сва која су била проблематична", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре након представљања 12. Сиве књиге НАЛЕД-а.

Рекла је да се за предузећа у Бору, Мајданпеку и Смедереву... нашло стратешко решење.

Да смо се бавили паралелно и њима и другим предузећима, са свим другим реформама, ништа не би било урађено, рекла је премијерка одговарајући на питања новинара да прокоментарише оцене ММФ-а да реформе у јавним предузећима у Србији не иду довољно брзо.

Шеф Канцеларије Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Себастијан Соса рекао је јуче за Радио Слободна Европа да реформе стратешких државних предузећа у Србији напредују спорим темпом.

Поновљен је став ММФ-а да је потребно "више напора како би се ојачало корпоративно управљање и обезбедило професионално руководство у овим предузећима".

Брнабић: Јасно сам осудила напад радикала на Зорану Михајловић

Потпуно јасно смо као Влада Србије осудили "напад" чланова Српске радикалне странке на потпредседницу Владе Зорану Михајловић, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић, додајући да није сматрала да је потребно да и посебно и додатно реагује на то.

Брнабић је то казала након представљања 12. Сиве књиге у Београду, а упитана зашто није реаговала на напад радикала на министарку Зорану Михајловић.

"Јасно је да осуђујем. То је недопустиво", казала је Брнабић.

Коментаришући наводе радикала да је Михајловићева умешана у шпијунске афере, Брнабић каже да су је то посланици СРС питали у Скупштини у вези министарке Михајловић, али и још неких чланова њеног кабинета.

"Не постоји ниједна инсинуација, а камоли доказ да је неко из мог кабинета умешан у неке шпијунске афере", закључила је Брнабић.

Брнабић: У закону о пореклу имовине нема ограничења

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да у предлогу закона о пореклу имовине нема ограничења до 2007. године.

Брнабић је новинарима након представљања Сиве књиге у Београду казала да је то ограничење било у првом нацрту, али да је након јавне расправе то избачено из предлога који је послат у Скупштину.

Упитана шта мисли о провери порекла имовине функционера, Брнабић каже да је за што детаљнију проверу порекла имовине функционера.

"То је важно за грађане Србије, али и за људе који ће се убудуће бавити политиком, јер је тренутно највећи проблем упирање прстом у људе и без доказа их оптуживати за корупцију", казала је Брнабић.

Истичући да је за проверу и имовине коју је неко од функционера имао пре него што је добио функцију, као и за време обављања, али и после, премијерка каже да је то потребно радити да би се видело да нису сви исти и да нису сви корумпирани.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести