Брнабић: Нова методологија практичнија и прагматичнија

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем и европским парламентарцима Владимиром Биличиком и Тањом Фајон разговарала о две ствари - новој методологији ЕК за приступне преговоре и изборним условима у Србији.
Premijerka Ana Brnabić foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Брнабић је за ТВ Пинк казала да је са Вархељијем разговарала о новој методологији и начинима на који се она може применити на Србију, с обзиром да је прављена за Северну Македонију и Албанију и каже да дели мишљење са председником Александром Вучићем да методологија делуије практичнија и прагматичнија.

"Посебно је добро то ако можемо да се наградимо за импламентацију, за реформе, са средствима за инфраструктуру", казала је Брнабић.

Према њеним речима, са Фајон и Билчик разговарала је о дијалогу у парламенту и изборним условима.

"Оба састанка су била добра, позитивна, Србија је пуно урадила и оно што је важно рећи јесте то да је Србија сада земља од речи. Када дођу знају шта могу да очекују, оно што је договорено то је испуњено. То је главни закључак", истакла је премијерка.

Брнабић наглашава да састанци док се ствари договарају нису лаки и лепи, јер док се договара, званичници Србије боре се за то што треба да договоре, за своје принципе.

"Ми се озбиљно бавимо тим и не пристајемо на све", каже.

Упитана да прокоментарише сумње које је изразила Фајон у вези изборних услова, Брнабић каже да су те сумње везане за то што се промене дешавају у изборној години и за смањење цензуса на три одсто.

Како каже, она се са тим не слаже и као и што је рекао Вархељи, то штети највећој странци, односно СНС-у.

"Велики део опозиције подржава мањи цензус, јер то шири демократски потенцијал парламента и да што више странака уђе у парламент", наводи премијерка.

Како каже, промењени су још неки закони што је био резултат међупарламентарног дијалога.

"Ако смо кренули у промену изборног закона у изборној години, ово заиста није проблем, јер пре свега отвара простор за већи плурализам и штети СНС-у и ако је СНС пристала на мањи цензус, стварно не видим у чему је проблем", наводи она.

Премијерка је подсетила на то шта се дешавало 2008. године пред изборе и у том смислу казала да су се тада на најбруталнији начин куповали гласови и то тако што су четири пута повећане пензије, чиме је "поломљен" буџет Србије.

Како наводи, тада је кренуо суноврат буџета земље.

"Било је важно само да се дају веће пензије", каже премијерка и додаје да је тада "поломљена" Србија само да би се избори добили.

Пред те изборе даване су, према њеним речима, одокативно ратне дневнице у Топличком округу и то само три дана пред изборе, због чега садашња власт има проблема са низом судских процеса за дискриминацију.

Они који данас причају о бојкоту су најбруталније кршили владавину права, законе, ломили буџет, истакла је премијерка и оценила да је њихов садашњи наступ лицемерје невиђених размера.

Наводи да је из тог разлога имала потребу да реагује на интервју Драгана Ðиласа у недељнику "Време" и казала да је прочитала велику "количину изјава које немају везе са везом".

"Данас причају да могу да се повећају плате за шест месеци, да Србија може да се уреди за четири године и то причају људи који су 10 година одлучивали, који су довели земљу до незапослености од преко 25 одсто, који су довели земљу на корак до банкрота", навела је председница владе.

Како каже, данас причају да је потребно више улагати у образовање и културу, а они су имали 10 година и нису завршили реконструкцију Народног музеја, нити Музеја савремене уметности и додаје да тада ни једна школа није имала интернет.

Брнабић: Храброст коју је Чомић показала је за дивљење

Премијерка Ана Брнабић оценила је данас да је велика храброст то што се народна посланица Гордана Чомић вратила у парламент како би учествовала у изменама закона о изборном процесу и оценила да то што етички одбор ДС-а не гледа на то благонаклоно, показује њихово схватање демократије.

Коментаришући ситуацију Гордане Чомић, за коју је етички одбор ДС-а предложио да буде искључена из странке јер се вратила у парламент са предлогом закона, мада та странка бојкотује скупштину, Брнабић за ТВ Пинк каже да је тај поступак ДС-а најбољи показатељ како они схватају демократију.

Наводи да је ово последњи у низу показатеља њиховог схватања демократије и у том смислу додаје да су то почели да показују бојкотом парламента, "сламањем" институција, бојкотом дијалога са европарламентарцима.

"Сада искључујете људе који имају сопствено мишљење, јер хоће да се боре за веће учешће жена у парламентарном и политичком животу Србије. Кажете сада ћете бити искључени из странке - то је најбољи показатељ њиховог схватања демократије и дијалога", каже Брнабић.

Премијерка додаје да Гордана Чомић није особа са којом се може лако носити у парламенту, јер има озбиљно знање, политичко искуство и кредибилитет.

"Храброст коју је показала је за огромно дивљење", наводи Брнабић и додаје да је за поштовање то што Чомић поново позива на дијалог у парламенту и каже да је њена највећа бојазан од оних који су против дијалога.

"Хвала јој на тим речима. Ми мислимо да је дијалог у парламенту једини начин да се гради ова земља и једини начин да сваки грађанин има контролу над тим дијалогом, јер се он директно преноси на телевизији", наводи премијерка.

Закључује да јој је драго што има све више људи који се не слажу са политиком Владе Србије, а који све више дижу глас против екстремизма СзС-а.

Брнабић:Апелујем на дијалог о Закону о слободи вероисповести

Премијерка Србије Ана Брнабић још једном је данас, наглашавајући пуно поштовање према држави Црној Гори и Влади Црне Горе, апеловала да дође до дијалога о Закону о слободи вероисповести у тој земљи.

"Ја бих као председница владе у Србији, да постоји 29 посто грађана Републике Србије који се по било ком питању не слажу са неким законом, села и разговарала. Не бих ишла главом кроз зид, мислим да то није довољан демократски принцип", рекла је Брнабић на ТВ Пинк.

Уз нагласак да је Црна Гора суверена држава и да она има пуно поштовање према влади Црне Горе, Брнабић је поновила молбу да се на најотворенији могући начин саслуша шта људи имају да кажу, зашто су забринути, шта је то што их мучи.

Подсетила је да је председник Александар Вучић објаснио колико је танка линија између тога да ми подржавамо Србе и тога да се мешате у унутрашња питања.

Истакла је да никоме не одговара нестабилност и да је регионална стабилност принцип број један наше политике.

Како је навела, Србија је сада изашла из јако тешког периода, и мерама фискалне консолидације дошла на зелену грану, али регионална стабилност и повезивање су кључна ствар да наставимо брзо да растемо, још више радних места, да расту плате, пензије.

"Зато смо екстра опрезни како се односимо према ово питању", рекла је она.

"Али наша обавеза, дужност, жеља је да се нађемо на располагању нашим људима где год они у региону или шире живели и то је још једна разлика Србије данас и Србије некада. Ми ту подрску дајемо отворено", рекла је Брнабић и додала да Вучић редовно и отворено окупља све Србе из окружења.

Додала је да јој је драго што је европски комесар Оливер Вархеји рекао да Брисел с пажњом прати ситуацију око Закона о слободи вероисповести.

"Још један апел, молба за дијалог, 29 одсто станонвиштва, то су њихова основна људска права, ако може да се уважи. Желим да им се захвалим јер то раде на најмирнији могући начин", закључила је Брнабић.

Брнабић: САД никада јаснија да Приштина треба укинуте таксе

Никада јаснија порука САД није била као што је сада да је неопходно да Приштина укине таксе на робу из централне Србије и БиХ, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић, наводећи да су ту поруку, осим изасланика америчког председника Ричарда Гренела, упутили и европски комесар за проширење Оливер Вархеји, као и Жозеф Борел, нови шеф дипломатије ЕУ.

Брнабић је на ТВ Пинк казала да је Аљбин Курти, док није постао премијер привремених приштинских институција, друго причао и оценила да је сада другачија одговорност на њему.

"Једна је одговорност када сте у опозицији, а друга је одговорност када сте директно одговорни за односе Приштине и САД", казала је Брнабић и изразила наду да ће таксе заиста и бити укинуте.

"То је одлично за Србе на КиМ, добро је за цео регион зато што ће се повући одлука за давање националне припадности кексу и млеку. То је добар сигнал за будућност", казала је премијерка.

Укидање такси је одлично и за све остале на КиМ и за Албанце који су скупо платили цену те политичке одлуке, каже Брнабић, истичући да је плаћају и данас и да ће је плаћати све док се та мера не повуче.

Говорећи о реципроцитету који је Курти спомињао како би таксе биле укинуте, Брнабић каже да није сигурна о којем реципроцитету причају.

"Политика Влада Србије је потпуно јасна, нема ту сивих зона, нејасноћа, ми тражимо поштовање свих потписаних споразума, ми тражимо поштовање ЦЕФТА споразума, ту нема нејасноћа", истиче премијерка.

Поручила је привременим приштинским институцијама да, ако им не одговара ЦЕФТА споразум, имају на располагању много начина да покрену измену тог споразума.

"Али, док се не промени, има да се поштује, то је основно у цивилизованом свету", закључила је Брнабић.

Брнабић о крађи чоколадица: Тужно, озбиљна клептоманија

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да случај некадашњег директора Агенције за јавне набавке Бранка Јанковића, који је ухваћен у крађи чоколадица на једној бензинској пумпи, показатељ озбиљне болести.

"То показатељ озбиљне клептоманије. Њему сигурно не фали новца за чоколадицу која кошта 30-40 динара. Ако он има у себи нешто што га тера да краде, то је клептоманија", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Према њеним речима, ако се такав човек бавио јавним набавкама, и ако је Драган Ðилас причао да је он један од најбољих кадрова, најпоштенијих људи, то је заиста велики разлог за огромну забринутост,

Брнабић је рекла да је све то тужно, али да је сигурна да људи који се данас баве јавним набавкама не краду чоколадице по бензинским пумпама.

"Крадете чоколадицу, сигурно имате новац за те чоколадице покушавате да преварите човека на пумпи, замислите колико је то људски јадно. Треба да будемо људи, пре свега он је морао да има поштовање према човеку који ради на тој пумпи", закључила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести