Брнабић: Треба нам широка јавна расправа о литијуму, нема приватизације ЕПС-а

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић данас је изјавила да нема никаквих планова да пројекат експлоатације литијума  "Јадар" компаније "Рио Тинто" буде настављен, мада, додаје, постоји жал што је то тако.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Треба нам широка јавна расправа са прагматичним приступом тој теми. На нама је да се одлучимо шта ћемо са судбином наше земље. Ако ћемо да се одрекнемо насе 'нафте' која је нејвећа развојна шанса Србије у историји, у реду", рекла је Брнабић одговарајући на потања новинара након отварања скупа о економији "Десето пролазно време" у организацији Америчке привредне коморе.

Објаснила је да је пројекат заустављен да би се смањили политички притисци на председника Србије Александра Вучића и СНС пред изборе.

"Нисам променила мишљење од тренитка кад сам ставила тачку на 'Рио Тинто', а да ли ће то бити тачка или зарез, треба да одлуче грађани кроз јавну расправу" додала је она.

Премијерка је рекла да најављена инвестиција комапније "Иноват" у фабрику батерија у Србији нема никакве везе са експлоатацијом литијума.

"То је потпуно очигледно, јер су најавили инвестицију без икаквих назнака да ћемо користити наше богатство које имамо у литијуму. То што ће 'Иноват' радити донеће огромну додатну вредност, јер су они практично нето извозници. Надам се да ћемо имати још таквих инвестиција, али би их било више да експлоатишемо литијум", рекла је премијерка.

Она је одбила спекулације да долазак "Иновата" најављлујен приватизацију ЕПС-а.

"ЕПС мора да се трансформише, да буде компанија која ће Србији осигурати енергетску безбедност. Нема приватизације ЕПС-а, било би бесмислено да приватизујемо такву националну компанију, то је питање безбедности Србије", истакла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести