Дрецун: Приштина спрема нову базу КБС на Северу КиМ

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је данас да Приштина припрема отварање пете базе на Северу Косова која ће бити војна.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Он је за ТВ Пинк рекао да је кризу око таблица Приштина искористила за полицијске Росу базе на Северу КиМ и стално присуство.

Ову најновији кризу, Приштина ће да искористи да припаднике такозваних косовских безбедносних снага инсталира стално на Северу Косова, рекао је он.

Упозорио је на изјаве такозваног министарства одбране Приштине да ће барикаде бити разбијене, а да ће КБС бити у сваком делу КиМ.

Реално је и да су били у два наврата присутни на Северу КиМ. Мислим да командант КФОР то мора да објасни. Да ли је одобрио, на основу чега. Сагласност четири председника општина са Севера није имао, рекао је он.

Дрецун је упозорио да КБС већ има теже наоружање, да на КиМ постоји тенковски полигон те да се планира набавка тенкова и дронова.

Додао је да је КБС повећао број на готово 4.500 припадника, од чега је више од 2.000 већ завршио војну обуку у иностранству.

Он је навео да турска војска већ обучава у Албанији припадника КБС за коришћење дронова Бајрактара.

Шта ће офанзивно наоружање нелегалној формацијии супротној Резолуцији 1244. То говори о томе да се Приштина спрема на озбиљну војно полицијску акцију, рекао је он.

Дрецун је оценио да земље запада све виде знају и чују, а не хају нити обраћају пажњу на српске протесте.

Срби су обесправљени, угрожена су им људска права и опстанак, а узрок једнострано понашање Приштине. Срби желе мирно политичко решавање проблема које је Приштина створила, рекао је он.

Оценио је да су порука Приштине, ратоборне, брутално претеће, и ратнохушкачке.

Истакао је да Немачка даје најачи ветар у леђа Приштини, док САД имају нешто прагматичнији став који оставља простора да се постигну нека решења.

Поручио је да Немци треба да одговоре какве тајне акте спроводе да Србе натерају да прихватимо нешто супротно сопственим интересима.

Поставио је и питање да ли су се недавно у Берлину немачки званичници срели са премијером Албаније Едијем Рамом и Албином Куртијем, и о чему је разговарано.

Он је упозорио и на политику различитих аршина коју води Немачка јер истовремо подржава територијални интегритет Украјине.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести