ЂУРИЋ ЗА АМЕРИЧКИ МАГАЗИН "ЊУЗВИК" Курти је крив за ситуацију на КИМ, прогони Србе

ВАШИНГТОН: Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је данас да је Аљбин Курти крив за погоршање ситуације на Косову и Метохији, додавши да је премијер привремених приштинских институција уложио напоре у прогон Срба на КиМ и жели да изазове сукоб са Србијом.
Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"У две године, откако је дошао на власт, Курти је промовисао најекстремнији и најопаснији приступ у обрачуну са српском заједницом на Косову, што је резултирало са преко 275 насилних напада на невине цивиле", рекао је Ђурић за амерички магазин "Њузвик".

Он је навео да Влада Србије "искрено жали због трагичног насиља које се догодило 24. септембра" у Бањској, истакавши да Курти није дозволио мисији Еулекса да учествује у истрази након инцидента.

"Као што је рекао председник Вучић, имамо доказе да је ненаоружаним затвореницима ускраћена медицинска помоћ, а у најмање једном случају, мушкарац је убијен из ватреног оружја док је лежао на земљи", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, потребна је међународна истрага како би се утврдило шта се тачно догодило.

Ђурић је нагласио да Србија нема никакав разлог, "ни политички, ни економски да ескалира војни сукоб" и нагласио да, уместо тога, Влада Србије тренутно чини све што је у њеној моћи да деескалира тензије.

"Радимо на томе да сваког држављанина Србије који је умешан у насиље сматрамо потпуно одговорним. Тражимо од наших међународних партнера у Вашингтону и Бриселу да овласте мисију КФОР-а да преузме полицијске и безбедносне дужности у регионима насељеним Србима", рекао је Ђурић.

Он је додао да је Београд годинама упозоравао да је "стање људских права на Косову неподношљиво", те да ће "пре или касније неко, из чисте фрустрације или очаја, узети ствар у своје руке само да би обезбедио своју основну сигурност и опстанак и сигурност своје породице".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести