ЕК: Приближавање З. Балкана ЕУ међу приоритетима у 2018. 

БРИСЕЛ, 10. јануара (Тањуг) - Европска комисија је на свом првом овогодишњем састанку свих комесара разговарала о институционалним приоритеима ЕУ за 2018, а приближавање Западног Балкана Европској унији наведено је као једна од тема.
Žan Klod Junker Foto: EPA/PATRICK SEEGER
Фото: EPA/PATRICK SEEGER

"На свом првом састанку у 2018. години, европски комесари размотрили су институционалне приоритете за ову годину, годину у којој треба спроводити реформе Уније, економске и монетарне, осигурати ЕУ границе, поправити систем азила, вратити се Шенегену, комплетирати јединствено дигитално тржиште и приближити Западни Балкан ЕУ", наводи се у саопштењу изадатом након састанка ЕУ комесара одржаног у седишту ЕК у Бриселу.

У саопштењу се наводи и да је од 89 "приоритених досијеа" њих 29 већ завршено, а да Комисија жели да осигура да се и остали заврше пре краја маја 2019. године. 

Планирано је да пун састав европских комесара у четвртак отпутује у Софију где ће у петак са бугарским званичницима разговарати о приоритетима бугарског председавања Саветом ЕУ. 

Бугарска која је 1. јануара 2018. године преузела ротирајуће шестомечно председавање ЕУ већ је најавила да ће интеграције Западног Балкна бити једно од њених приоритета.

Јункер: Постављамо темеље за ново пороширење

 Председник Европске комисије Жан Клод Јункер каже да земље Западног Балкна заслужују ЕУ перспективу, да она неће бити спроведена у дело за време мог мандата на челу Европске комисије, али морамо, казао је, поставити темеље за то.

”Земље Западног Балкана заслужују перспективу приступа ЕУ. Она неће бити спроведена у дело за време мог мандата на челу Европске комисије, али морамо поставити темеље за то, а те земље морају да се подухвате неопходних реформи да би до приступа ускоро могло и да дође”, изјавио је Јункер у интервјуу за Дојче веле.

Јункер је похвалио Бугарску што је приближавање Западног Балкана ЕУ навела као једну од најважнијих тема свог председавања Саветом ЕУ.

”Бугарској влади имамо да захвалимо за важне кораке који су већ учињени: самит о Западном Балкану који се одржава 17. маја ће бити важан корак. Бугарска је просто предодређена да гради мостове међу земљама Западног Балкана, јер познаје тај регион, културу и језик - а и сама је успешно прошла кроз процес проширења ЕУ”, закључио је Јункер.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести