Хан: Замрзнути дијалог с ПР не треба да заустави ЕИ Србије 

БЕОГРАД: Европски комесар за проширење Јоханес Хан, након састанка са премијерком Србије Аном Брнабић, изјавио је да је бриселски дијалог важан, али да није све када су у питању евроинтеграције Србије и истакао да му је жао што је дијалог замрзнут.
johanes han
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Нема разлога и била би грешка да се све заустави зато што је тренутно дијалог у застоју због познатих разлога. Ја сам захвалан што српска страна то добро разуме, рекао је Хан на конференцији за штампу и додао да је оптимистичан по питању рада на процесу евроинтеграција Србије.

Казао је и да избори у Европском парламенту немају велики утицај на евроинтеграције Србије, јер се он води на административном нивоу и захвалио министарки Јадранки Јоксимовић и њеном тиму што готово свакодневно раде на свему што је потребно за отварање поглавља и напредак у том процесу.

До краја октобра сам ту и учинићу све што могу да се што већи прогрес постигне, казао је Хан.

Он је навео да разуме љутњу Србије због наметања такси на робу из централне Србије од стране Приштине и додао да је ЕУ покушала да утиче да се оне укину, јер су те таксе јасно противне идеји јединственог тржишта и штете даљем развоју у области трговине и прекограничне сарадње.

Како је казао, постоје друге области које доприносе регионалној сарадњи и у том смислу делимично укидање роминга за земље у региону може користи пословном сектору.

Драго ми је да чујем да постоји снажна посвећеност Србије регионалној сарадњи, чији привредни сектор може да има највише користи. Поздрављам одлуку Владе Србије да подржи иницијативу за потписивање споразума о ромингу и пронађе начин да се то постигне, рекао је Хан.

Потребно је наћи начин да се побољша регионална сарадња, рекао је Хан и додао да је то један од најбољих начина да се и Србија и остале земље региона припреме за будуће приступање ЕУ, што значи и јединственом тржишту ЕУ.

Додао је да су са премијерком вођени опширни разговори о медијској стратегији и казао да му је драго што је упознат колико се одмакло у процесу њеног састављања.

Верујем да ће преостала питања која су остала отворена бити решена, рекао је Хан.

Казао је и да је јуче и данас с Брнабић и председником Вучићем разговарао и о раду у Скупштини и навео да је Европски парламент спреман да помогне у унапређењу сарадње власти и опозиције, као и рада парламента у Србији.

Колико разумем ради се и на изменама устава и надам се да ће то бити усвојено, казао је Хан.

Истакао је да је као Аустријанац поносан што је његова земља допринела обнови Голубачке тврђаве, која ће данас бити отворена.

Наша обавеза и одговорност је да чувамо културну баштину, казао је Хан и истакао да је Голубачка тврђава допринос културном туризму, области која може да отвори нова радна места и допринесе индустрији крузера, као и путовању њима.

Како је казао, то ће помоћи и да се искористи Дунав као атракција која ће привући туристе и из Европе, али и из целог света.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести