Брнабић: Србија посвећена региону, ПР не поштује 

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија остаје посвећена интегрисаном и стабилном региону, али да није фер инсистирање на потписивању других  споразума када Приштина не поштује неке од основних регионалних споразума.
brnabic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Она је после састанка с европским комесаром Јоханесом Ханом рекла да су основне теме биле европски пут Србије и шта држава чини у смислу реформи и регионалном повезивању и сарадњи, “свему ономе што је у оквиру Берлинског процеса, а што треба да доведе до интегрисанијег и стабилнијег региона”.

Када је у питању регионална сарадња, Брнабић је казала да су разговарали и о регионалном роминг споразуму, који је важан за грађане и привреду.

Ми имамо одређену дозу резерве према регионалном споразуму који долази у тренутку у којем Приштина и даље инсистира на кршењу ЦЕФТА споразума, таксама према производима из централне Србије и БиХ од 100 одсто, казала је Брнабић и захвалила Хану и свима из Европске комисије што су недвосмислено позвали Приштину да повуче ту одлуку о таксама.

Каже да нажалост Приштина и даље инсистира на таксама које су сметња и свим осталим регионалним иницијативама.

И министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и председник Србије Александар Вучић и ја смо поновили да је Србија посвећена регионалној сарадњи. Наш став је да нема регионалне безбедности, економског просперитета за било коју земљу региона без регионалне повезаности и стабилности, казала је премијерка и додала да се из тог разлога разматрају начини на који Србија може да потпише тај споразум.

Мислим да није фер да имамо даље инсистирање на потписивању регионалних споразума када неки од основних регионалних споразума не поштују од стране Приштине, казала је Брнабић и додала да Србија остаје посвећена региону који је снажан, интегрисан и који пружа свим грађанима о другачијој перспективи будућности.

Како је навела, разговарало се највише о реформама у области владавине права, а много мање у области економије, где се структурне реформе настављају и иду доста добро, како у области јавне управе, где Србија од ЕУ има секторску буџетску подршку у висини од 80 милиона евра. 

Брнабић је казала да су реформе у области владавине права најкомплексније, те да је владавина права једна од области у који се улаже највише напора.

Посебно смо се дотакли и медијске стратегије и похваљен је начин на који смо ми у оквиру једне широке радне групе завршили нацрт медијске стратегије, завршили јавну расправу и процес добијања коментара. Мислим да смо добили преко 250 коментара на нацрт медијске стратегије, које сада гледамо како да уклопимо у финални нацрт, рекла је Брнабић и додала да се нада да ће до краја априла бити завршен финални нацрт на седници Владе, с коментарима Европске комисије.

Навела је да су разговарали и о уставним променама и казала да очекује да ће током пролећног заседања Скупштине Србије и уставни амандмани бити на дневном реду.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)


Влада не утиче на уређивачку политику медија

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Влада Србије коју предводи не утиче на уређивачку политику ниједног медија и истакла да слобода медија у Србији постоји.

Она је на заједничкој конференцији за новинаре, упитана каква је ситуација када је безбедност медијских радника у Србији у питању, навела да сви медији могу да искажу своје ставове, да критикују власт, председника, што најчешће и раде.

Постоје и медији који сматрају да Влада ради добар посао и они који мисле да не ради добро, али и једни и други имају простора да то јасно кажу и да се то ни на који начин не санкционише, рекла је Брнабић и додала да увек и на све догађаје позивају све медије и одговарају на сва питања која су постављена.

То је добар показатељ да промовишемо и да смо отворени за дијалог, рекла је Брнабић и додала да сматра да ће нова медијска стратегија дати још бољи оквир за то да у будућности још боље изгледа медијска слика у Србији.

Како је казала, опозиција која власт оптужује за мешање у уређивачку политику РТС-а је опозиција која је насилно упала у исту ту телевизију, док је једна особа чак носила и моторну тестеру, захтевајући да уређивачка политика буде у складу с оним што они желе.

Неко ко направи тако насилан упад и прети новинарима и уредницима било које телевизије, уопште нема право да говори о слободи медија. Такође, то су људи који су још док су били на власти 2011. године у потпуности окарактерисани од тадашњег Савета за борбу против корупције као људи који су заробили медије и ставили их под потпуну политичку контролу. Мислим да нису легитимни представници који могу да говоре било коме о било каквој слободи медија, рекла је Брнабић.

Комесар Хан упитан да ли је добио писмо Јунајтед групе, која је власник телевизије Н1 и Нове С телевизије, а која је саопштила да су изложени притиску државе и да је однос власти према њима погоршан због извештавања, рекао да још није добио писмо, али да ће оно бити део процене ситуације стања у медијима у Србији у наредном извештају о напретку.

Хан је рекао да је и председник Србије Александар Вучић казао да није задовољан тренутним стањем у медијима и додао да је важно бити самокритичан и покушати да се реши проблем.

Важно је бити свестан, радити на томе и надам се да ће наш извештај томе допринети. Ми организујемо медијске дане по трећи пут, то ће бити у Подгорици на јесен и разговараћемо о медијима у региону на свеобухватан начин, јер медијска слобода је повезана и са економском ситуацијом, која утиче на то колико независни могу да буду медији у свом пословању, казао је Хан.

Додао је да постоје бројни елементи који доприносе слободи медија и истакао да јавни сервис има важну улогу у друштву, као и да постоје одређене одговорности и обавезе.

То је читав скуп мера које треба разматрати, ствари се не могу променити преко ноћи, али важно је да сви радимо на томе и постепено побољшамо ситуацију, казао је Хан.


Најавила је да ће се од 8. априла у Београду одржати Међународна недеља цивилних друштва, као и да ће 4. априла главни град Србије бити домаћин дигиталног самита Западног Балкана.

Захвалила је ЕУ и Аустријској развојној агенцији на свој подршци коју су пружили за обнову Голубачке тврђаве.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести