ЈОВАНОВ: Поднео сам кривичне пријаве против Алексића и Тепић

Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) у Скупштини Србије Миленко Јованов рекао је за Танјуг да је данас поднео кривичне пријаве против председника Народног покрета Србије Мирослава Алексића и потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић.
1
Фото: Youtube printscreen/ RTS 2

- Када је у питању Алексић, кривична пријава је поднета због његових чудних радњи када су у питању невладине организације и Национална служба за запошљавање, где је са тастом Љубишом Кнежевићем успео да извуче 54 милиона динара за финансирање разних пројеката за које, како имамо информацију, ништа није реализовано - рекао је Јованов за Танјуг.

Јованов је позвао надлежне да провере тачност, како је рекао "неких других ствари које је Алексић радио као председник Општине Трстеник.

-Да ли су фирме које су ангажоване да спроводе радове добијале послове зато што су биле у добрим односима са њим и да ли су те послове реализовале у складу са оним што је уговор тражио - рекао је Јованов.

Јованов је додао да се кривична пријава против Тепић односи на период 2012-2016. године када је била на челу Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

-Тада су врло често додељивана средства која никада нису правдана. Она су одлазила само у једном правцу и никада се није сазнало на шта су та средства трошена. Такође, финансирани су различити облици наводних спортских удружења која заправо то нису била јер су се налазила на адресама приватних кућа -навео је Јованов.

Јованов је оценио да је јасно да су се на тај начин финансирали неки њој блиски пријатељи попут Новака Филиповић који је касније говорио о томе.

-Дакле, његов клуб Спартанс из Панчева. Од кога је она касније, како је он сам рекао, тражила да за њене потребе исели новинара Мићу Милакова из Панчева. Јованов је позвао надлежне да провере како су и на који начин финансиране "Банатске шоре", посебно имајући у виду да су неколико пута запослени у том покрајинском секретаријату Мариники Тепић скренули пажњу да нема основа да се финансирају јер није спорт. "Чак постоји и писани траг о томе, међутим она је то све занемарила и новац грађана је трошила на један спорт који то заправо није, већ забава за њену тадашњу страначку организацију", рекао је Јованов.

Јованов је рекао да су кривичне пријаве послате тужилаштву у Новом Саду и у Крушевцу.

-Очекујемо да тужилаштва реагују по тим пријавама. Да позову све оне који су наведени у пријавама, да их саслушају, да изведу доказе и да онда коначно добијемо одговор на питање где су се и како трошиле паре грађана Србије и како се то неко бахатио и богатио за време док је Србија пропадала, док су делили отказе грађанима, док народ није имао хлеб и није имао посао - закључио је Јованов.

У образложењу кривичне пријаве против Алексића у коју је Танјуг имао увид, Јованов је навео да постоји основана сумња да је Алексић у дужем временском периоду, на територији Општине Трстеник, у намери да себи и другима прибави противправну имовинску корист, извршио више кривичних дела предвиђених Кривичним закоником. Јованов је у образложењу пријаве, навео да је Алексић заједно са Љубишом Кнежевићем, за кога наводи да му је таст, основао невладину организацију "Фонд за унапређење ресурса грађана" који је у периоду од 2009. године до 2012. године са Министарством економије и регионалног развоја - Националном службом за запошљавање закључио више уговора на основу којих је затим из буџета Србије уплаћено на рачун Фонда износ од 54,7 милиона динара. У образложењу пријаве се наводи да, се сумња да је Фонд услуге због којих је новац добио приказао да су извршене, а да оне то нису биле или су биле у мањем обиму.

Јованов је у образложењу навео и да је Алексић заједно са Кнежевићем и његовом супругом Мирјаном Степановић Кнежевић која је обављала функцију финансијског директора холдинга "Прва Петолетка", запослио већи број особа којима је за радно место наплаћивао износе од две до пет хиљада евра. У образложењу се додаје да су те особе имале обавезу да се учлане у Алексићеву странку и да пет одсто личног дохотка уплаћују транци. Јованов је у пријави навео и да постоји сумња да је Алексић учествовао у радњама које су довеле до тога да "Прва Петолетка" потпише штетне уговоре са извесним привредним друштвима, преко којих су извлачена средства за радове или услуге које нису извршене.

Кривичну пријаву против Тепић, Јованов је поднео, због, како наводи, основане сумње да је у дужем временском периоду од 2013. до 2016. године себи и другима прибавила против правну имовинску корист обављајући функцију покрајинског секретара за спорт и омладину. Јованов је навео да су према подацима доступним у медијима, које су износили спортски инспектори, Новак Филиповић, односно клуб "Спартанс" добили миллион динара од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Он је додао да је новац уплаћен на адресу, које је приватна и на којој не постоји никаква теретана. Јованов је додао и да је према његовим сазнањима Новак Филиповић хапшен за трговину наркотицима. У образложењу пријаве се наводи и да су се у јавности појавиле информације да је организацији "Банатских шора" исплаћено више милиона динара из средстава Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Јованов наводи да "Банатске шоре", у време финансирана нису биле уврштене у било какав спорт, па су из тог разлога такве исплате незаконите. У образложењу се наводи и да је Тепић доделила новац за организацију "Банатских шора" у Румунији, иако за за то није било никаквог законског основа на шта су јој, према наводима, запослени у Покрајинском секретаријату и писмено указивали.

БОНУС ВИДЕО: 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести