ТВРДЕ ДА НЕМА ДОКАЗА ЗА ПОНИШТАВАЊЕ ИЗБОРА РИК одбила 16 приговора СПН, један уступила ПИК на разматрање

БЕОГРАД: Републичка изборна комисија (РИК) одбила је вечерас 16 приговора коалиције „Србија против насиља” (СПН) у вези са наводним неправилностима на изборима 17. децембра као неосноване, а за један приговор СПН изјаснила се као ненадлежна и тај приговор уступила Покрајинској изборној комисији (ПИК).
izbori 2023 pixabay
Фото: Dnevnik/ pixabay.com

Такође, приговор листе „Милица Ђурђевић-Стаменковски, Бошко Обрадовић, Национално окупљање - Државотворна снага” у вези са изборима у Врању, РИК је одбио као неоснован. Одбијен је и приговор на поништавање избора у Власотинцу. РИК је на 48. седници изабрала за заменика секретара градске изборне комисије Новог Сада Мирјану Василић уместо Александра Ткалеца.

Заменик председника РИК-а Марко Јанковић рекао је да су приговоре листе „Србија против насиља” за поништавање избора због наводних нерегуларности одбиле градске и општинске изборне комисије као неосноване јер се не помиње тачно бирачко место где је било наводних неправилности, већ се захтева поништавање избора на свим местима.

Када је реч о приговорима на присуство странака у медијима, Јанковић је истакао да је за то надлежан РЕМ. Када су у питању примедбе у вези са ажурирањем јединственог бирачког списка, за то је надлежно Министарство за државну управу и локалну самоуправу, а за то није овлашћен РИК, нагласио је Јанковић. Јанковић је истакао да су за примедбе о слању позива бирачима за гласање надлежни општински и градски органи управе.

Нема доказа да је дошло до вођења паралелних спискова на појединим бирачким местима, рекао је Јанковић поводом приговора листе „Србија против насиља” у вези са тим. Према његовим речима, паушална је оцена те листе да је било паралелних спискова у свим општинама и градовима на и изван бирачких места.

Када је у питању тврдња листе „Србија против насиља” о куповини гласова, уколико се утвди, треба да буде предмет кривичног поступка, напоменуо је Јанковић.

Он је одбацио и примедбе те листе о примопредаји изборног материјала. РИК не може да поништи изборе на свим бирачким местима једне локалне самоуправе, напоменуо је Јанковић. Поводом примедби против решења општинске изборне комисије у Новом Кнежевцу, РИК се изјаснио као ненадлежан и уступио је ту примедбу ПИК.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести