Јачање Дунавско-савске сарадње, Војводина наредни домаћин

УЛМ: Делегација Скупштине АП Војводине, коју предводи председник Иштван Пастор, учествовала је у немачком граду Улму на радном састанку посвећеном Дунавско-савској сарадњи.
1
Фото: Скупштина АП Војводине

Пастор је истакао да је Дунавско-савска сарадња, као и сарадња подунавских градова и регија у вишегодишњој стагнацији, пре свега, због корона вируса, те да је састанак "идеална прилика да се читав систем ресетује".

"Државе, регије и локалне заједнице дуж Саве и Дунава суочавају се са сличним проблемима, имају сличне изазове и интересе. Искуство нас је научило да се ти изазови лакше превазилазе, а интереси остварују уколико се сви заинтересовани актери удруже и заједно користе све могућности прекограничне и међурегионалне сарадње", поручио је Пастор.

Он је нагласио да је задатак политике и представника политичких институција да створи оквир за конкретно повезивање представника привреде, туризма, културе, образовања и свих оних области које су од животног значаја за грађане, саопштила је Скупштина АП Војводине.

Пастор је иницирао да наредни сусрет партнера Дунавско-савске сарадње, који је раније био планиран и одложен услед пандемије, буде одржан у АП Војводини, са циљем утврђивања заједничких програма.

Сарадња у Дунавско-савском региону иницирана је 2014. године током одржавања Међународног фестивала дунавских градова и регија у Улму.

Досадашњи чланови Дунавско-савске сарадње су Скупштина АП Војводине, Покрајинска Влада, Град Нови Сад, Град Сомбор, Вуковарско-сријемска жупанија, Град Винковци, Град Вуковар, Посавина кантон, Град Орашје, градови Улм и Нови Улм, а на новом састанку сарадњи се придружила и Бродско-посавска Жупанија и град Илок.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести