Јањић: ЗСО мора да се формира по моделу који је у Бриселском споразуму

БЕОГРАД: Председник Форума за етничке односе Душан Јањић изјавио је данас да Заједница српских општина мора да се формира по моделу који је у Бриселском споразуму, јер сматра да ни на једну ситуацију не може да се примени туђи модел, већ мора да се прави онај који ће се прилагодити стању на терену, уз поштовање неких искустава.
s
Фото: Youtube Printscreen

Сви балкански модели, каже Јањић, који су настали после распада Југославије, добрим делом су уграђени и у Заједницу општина, и напомиње да је задатак Мирослава Лајчака да каже да ће разговор о примени ЗСО почети од Бриселског споразума.

Јањић за Танјуг истиче да је од почетка речено из Београда и од Српске листе, да се траже разговори о повратку и постоје услови, а да је један од њих почетак рада на ЗСО, и додаје да сматра да је Спрска листа у праву када каже да неће изаћи на изборе 23. априла јер би се тиме дискредитовала код својих бирача.

Напомиње да су избори градоначелника четири општине предуслов за ЗСО и њено формирање, али каже да се избори не тичу само градоначелника, јер ако избори прођу на овај начин, онда ће Курти расписивати позиве за нове полицајце, судије. На питање о европском плану он каже да се он наставља на Бриселски споразум, односно да му је задатак да се примени оно што је Бриселски споразум.

"На крају свега ћемо моћи да кажемо да ли је Бриселски споразум мртво слово на папиру. Неки споразуми су углавном остварени, и за њих не можемо то рећи. Оно што можемо да кажемо, а то се односи на споразум о Заједници општина и о дипломама, то су једина два Споразума где никаквог помака није било. Сви други имају делимично извршавање", оценио је Јањић.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести