Кисић и Фабрици о унапређењу сарадње

БЕОГРАД: Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици разговарали су данас о унапређењу сарадње у областима важним за обе стране укључујући активне мере запошљавања, подршку рањивим групама попут Рома и управљање мигрантском кризом, са акцентом на заштиту малолетника без пратње.
kisic i fabrici
Фото: Tanjug

Кисић је истакла да је подршка ЕУ Србији од великог значаја, с обзиром на то да обухвата велики број области, те да верује да ће се она наставити и у наредном периоду.

Како се наводи у саопштењу Министарства за рад, Кисић је нагласила да је један од приоритета рада тог министарства веће запошљавање младих и интеграција наших држављана који су се вратили у Србију.

"Због тога смо веома захвални на сарадњи и подршци ЕУ по питању изградње капацитета у области запошљавања, подршци Националној служби за запошљавање, подршци у области запошљавања младих и теже запошљивих категорија, инклузији Рома и подршци систему социјалне заштите у раду са мигрантском популацијом", навела је Кисић.

Подсетила је да Министарство за рад координира активностима државне управе у Поглављу 2 - Слобода кретања радника и Поглављу 19 - Социјална политика и запошљавање.

Осим тога, учествује у радним групама и активностима за реализацију акционих планова за већи број поглавља од којих су кључна Поглавље 23 - Правосуђе и основна права и Поглавље 24 - Правда, слобода и безбедност, као и у праћењу спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању.

Фабрици је рекао да је Министарство за рад важан партнер Европске уније у Србији по питању управљања миграцијама, сузбијања незапослености младих и подстицања социјалне инклузије.

Навео је да је Европска комисија усвојила Економско - инвестициони план за Западни Балкан који је, додао је, значајан програм подршке за радна места у малим и средњим предузећима које ће финансирати ЕУ.

"Србија и убудуће може да рачуна на подршку ЕУ и на пољу запошљавања, социјалних питања и социјалне инклузије током ових тешких времена које је обележила пандемија која је погодила све светске привреде", навео је Фабрици, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести