ЛДП: Србија да се огради од штетних изјава Додика

БЕОГРАД: Србија мора хитно да се огради и осуди изјаве председника Републике Српске Милорада Додика пошто је очигледно да злоупотребљава државу Србију и има намеру да се преко своје националистичке платформе представи као нови лидер Срба у региону, саопштила је данас Либерално демократска партија.

ЛДП у саопштењу наводи да Додикова изјава да у овом веку Срби треба да размишљају о националном уједињењу, као и поређење Србије и Републике Српске са некадашњом ситуацијом између Источне и Западне Немачке, представља опасан корак чије последице може осетити цео регион.

"Адреса за решавање проблема Срба у Босни и Херцеговини је Сарајево, у Црној Гори то је Подгорица, а на Косову Приштина, и свако позивање да се мимо друштава у којима живе решавају њихови проблеми представља позив националистичким снагама у другим државама да истим таквим мерама одговоре", наводи ЛДП.

Та странка сматра да се, уместо њиховог интегрисања у друштва у којима се налазе и помоћи која може да им се пружи како би повећали ниво својих права, сада у јавност пласира идеја о некаквом националном уједињењу које, оцењује, може бити само праћено подизањем тензија на простору где су се до скора водили ратови.

Додик, наводи ЛДП, не може своје катастрофалне резултате у економији и тежак живот људи у Републици Српској да замењује увлачењем Срба у региону у неке нове сукобе, само да би победио на изборима следеће године.

"Због тога нас свака оваква иницијатива гура у проблем, грађане српске националности у региону у неизвесност, а државе у којима постоје нерешени проблеми мањинских заједница у нестабилност", закључује ЛДП.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести