"ЛИЦЕМЕРНА БАКОЈАНИ" Биљана Пантић Пиља: Савет Европе не поштује свој статут препоруком за пријем тзв. Косова

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља изјавила је данас да је препоруком за пријем тзв. Косова у Савет Европе та организација показала да не поштује свој статут.
Biljana Pantic Pilja/YT
Фото: Јутјуб/Биљана Пантић Пиља

"У њиховом статуту пише да члан СЕ може да буде само држава, а Косово није држава, и да може да буде европска држава у којој се поштују људска права и постоји владавина права. А тамо нити постоји владавина права, нити се поштују људска права, али то њима очигледно ништа није значило", рекла је Биљана Пантић Пиља за ТВ Пинк.

Она је додала да је такав резултат био очекиван, али и да се током гласања показало да нема јединства у СЕ.

"Ми смо очекивали овакав резултат, али 40 гласова није мало. Тачно 40 гласова против, 11 уздржано од 131 није мало и то је једна трећина. То показује да нема јединства у Савету Европе. Видећемо шта ће бити даље", рекла је Пантић Пиља.

Према њеним речима, известилац СЕ за пријем Косова Дора Бакојани (Бакоyаннис) је показала "колико је лицемерна".

"Прво смо имали један састанак политичког комитета почетком марта где је она децидно рекла три услова - Заједница српских општина, враћање земљишта манастиру Високи Дечани и експропријација земљишта. И рекла је да, уколико дође до напретка, она ће информисати Политички комитет СЕ. Десило се враћање земљишта, они су то прогласили својеврсним успехом", рекла је Пантић Пиља.

Она је оценила да је Бакојани променила мишљење на позив премијера тзв. Косова Аљбина Куртија.

"Али читаву причу уласка лажне државе Косова у СЕ гурала је Немачка и то је свима јасно", рекла је шефица српске делегације.

Према њеним речима, коначни суд о чланству ће донети Комитет министара 16. и 17. маја и да је, уколико се питање чланства Косова стави на дневни ред, потребно две трећине гласова свих чланова Савета Европе да би предлог прошао, што значи глас 31 државе.

Пантић Пиља сматра да ће ситуација на Комитету министара бити боља него при гласању у ПС СЕ, јер Србија ту може да рачуна на глас Азербејџана, чија је делегација суспендована у ПС и због тога није могла тада да гласа за Србију.

Курир

 
EUR/RSD 117.1305
Најновије вести