Линта: Хрватска плански блокира решавање питања несталих Срба

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да Хрватска плански блокира решавање питања више од 1.700 несталих Срба, јер се на званичном хрватском списку несталих налази више Срба него Хрвата.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)
Представници хрватске власти у јавности годинама износе податак о 1.869 несталих грађана Хрватске али упорно одбијају да кажу да од тога броја више од 1.100 су нестали Срби, а мање од 800 су нестали Хрвати, наглашава Линта у писаној изјави који је доставио медијима.
 
Линта истиче да Србија треба да захтева да Хрватска објави националну припадност несталих грађана, јер ће се на тај начин онемогућити даља манипулација званичног Загреба са решавањем питања несталих.
 
"Дводневни боравак председника хрватске Комисије за нестале Стјепана Сучића у Београду, где се разговарало о теми несталих лица, потврђује да у Хрватској нема политичке воље да се реши питање несталих Срба", оцењује Линта и додаје да је Сучић дописнику Хрватске Радио-телевизије у Београду, изнео велику лаж како Србија годинама кочи решавање питања несталих и ускраћује информације о скривеним и премештеним гробницама.
 
Изјава Сучића представља врхунско лицемерје, каже Линта јер, како наводи, "испада да Хрватска тобоже жели да реши питање несталих, али Србија тобоже опструише то питање".
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести