ЛСВ: Променити Закон о пољопривредном земљишту по угледу на Словачку

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине поновила је данас да време истиче јер ће од 1. септембра држављани ЕУ моћи да купују пољопривредно земљиште у Србији истичући да се Закон о пољопривредном земљишту мора изменити онако како је то урадила, на пример, Словачка.
lsv
Фото: Dnevnik.rs

Словачка је, како се додаје, прописала да странци могу купити земљу, али уз услов да тамо живе десет година, да се три године баве пољопривредом и да им надлежни државни орган да неопходну дозволу да купе земљу."Управо таква решења смо и уградили у наш предлог закона", истиче ЛСВ.

ЛСВ зато позива министра пољопривреде Бранислава Недмиовића да искористи Предлог закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту који је председник ЛСВ Ненад Чанак прошле недеље поднео Скупштини Србије.

"Годину и по дана упозоравамо да ће у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ од 1. септембра 2017. године држављани Европске уније моћи овде, код нас, куповати земљу. Колика год цена била, њима ће бити јефтино јер је у ЕУ земља скупља", наводи ЛСВ.

Дакле, будући да је од данас до 1. септембра остало још свега 59 дана, нема потребе за тиме да се прави неки нови Нацрт закона и додатно губи време,већ министар Недимовић може, како наводи ЛСВ, искористити предлог те странке и одмах кренути у јавну расправу.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести