Михајловић: Почела реформа Србијагаса, смена менаџмента ако не спроведе

РЕСАВИЦА: Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је почела реформа Србијагаса и поручила да ће руководство тог предузећа бити смењено, ако не буде спроведен план реформе који је усвојила влада.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"Мислим да није нормално да директор Србијагаса има месечну плату од 2,4 милиона динара. Радници ЈП ПЕУ Ресавица имају плату у просеку од око 65.000 динара месечно и треба им скоро читав радни век, 38 година, да раде за оно што директор Србијгаса заради за годину дана", рекла је Михајловић.

То ћемо врло брзо да променимо и то тако више бити неће, поручила је Михајловић.

На питање новинара током посете "Ресавици" шта мисли о појединим коментарима у јавности да ће најављене реформе у гасном сектору бити само козметичке, Михајловић је подсетила да је Влада Србије на седници 10. децембра усвојила план реорганизације Србијагаса и поручила да то мора да се спроведе.

"Реформа Србијагаса је почела у петак прошле недеља и тачно је одређена и дефинисна по датумима, када и шта мора да се уради. Пословодство Србијагаса треба да је спроведе и уколико је не буде спровела неће бити пословодства Србијагаса".

Истакла је да је важна реформа и предузећа у гасном сектору и да је влада донела одлуку да се крене у реформу Србијгаса, како је рекла, са чиме се касни најмање шест година.

"Пошто ниједан корак није направљен ка томе да се отвори тржиште и да се истински издвоје предузећа са својом имовином из Србијагаса, да имамо, пре свега, реалну цену гасу, што не значи никако и раст цене гаса", навела је Михајловић.


Зашто Србијагас финансира ФК Војводину?

Михајловић је најавила да ће тражити редефинисање свих инвестиционих планова Србијагаса, али и питање спонзорстава - да ли Србијагас треба, како и на који начин да спонозорише фудбалске клубове, попут ФК Војводина, на пример.

Михајловић је рекла да трошак Србијагаса за ФК Војводину износи око три милиона евра годишње.

"Да ли се то плаћа или не, да ли се плаћају навијачи или фудбалери, да ли се новац даје у готовини или не, зашто се појављују лица која су оптужена, зашто се појављују лица у тој причи која су били нарко дилери, какви су то људи који имају надмике Снајпер и слично....? То су све ствари које морају да се реше и решаваће се паралелно", поручила је Михајловић.


Поручила је, такође, да мора, како је рекла, "да се регулишу и неки институционални људски монополи који су се појавили у тим предузећима".

Михајловић напомиње да јој је потпуно јасно да свака промена рађа огромне отпоре, али да влада и министарство у том смислу неће одустати.

"Као што се креће и у реформу ЕПС-а, јер и ту ствари морају да буду јасне, а све што се ради не ради се због тога да би опстала мала група људи која води та предузећа већ да грађанима буде боље.

Нагласила је да ће од Србијагаса бити направљено профитабилно предузећа, од којег ће грађани ће имати корист, а не као сада "што имамо шачицу људи у Србијагасу који имају корист".

"Када би видели све услове за раднике у овим рудницима, све нас би требало да буде срамота зашто неко троши милионе, а не улаже се у у рударство. Ја планирам то да променим и да ''Ресавица'' функционише боље, да има добру опрему и да људи могу да раде безбедно".

А они који су, истиче Михајловић, на поменути начин радили у Србијагасу у претходном периоду треба да сносе одређене последице и да више не буду на руководећим местима у том предузећу.

То се слично односи и на ЕПС, додала је министарка.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести