Миливојевић: Србија у Француској добија савезника на Западу

БЕОГРАД: Поруке председника Србије Александра Вучића и Француске Емануела Макрона Паризу, по оцени дипломате Зорана Миливојевић најављују да Србија у Француској добија савезника на западу што, како каже, до сада није имала.
Diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/video
Фото: Дипломата Зоран Миливојевић Фото: Танјуг/видео

Миливојевић за Танјуг оцењује да је у Паризу потврђења намера Емануела Макрона да се Француска врати у овај регион, у којем, како истиче, Србија за Француску има кључну улогу.

"Најава доласка Макрона у Србију на јесен и потписивања низа уговора показује да ће Француска наступати са озбиљним економским пројектима и инвестицијама што даје значај њеној оријентацији да се врати на овај простор", истиче он.

По питању евроинтеграција Србије, Миливојевић каже да се у једном тренутку поставило питање "шта даље", имајући у виду да су, како наводи, Француска и председник Макрон иницирали нову методологију, управо инсистирајући на ревизији приступних преговора са ЕУ, у смислу да се предност да унутрашњим питањима Уније.

Он објашњава да Србија прошле године није отворила ниједно поглавље, а да је као резултат ове посете "сасвим сигурно најава да ће се то деблокирати уз подршку Француске".

"И да ће се Србија укључити у преговоре на новој методологији отварањем ''кластера'' и да ће у томе имати подршку Макрона што је и кључно, јер је управо Француска родоначелник новог приступа. У том смислу, резултат је и више него очекиван", наглашава дипломата.

Када је реч о разговору на тему косовског проблема, он каже да се стиче утисак да Француска разуме потребе и позицију Србије, "која вапи за компромисним приступом у дијалогу".

"Француска 2022. године председава Европском унијом, а тада ће бити и избори за нови председнички мандат Емануела Макрона. Сасвим је извесно да Макрон има амбиције да се и на овом плану верификује неки резултат који би се укњижио у ''француски геополитички биланс''", истиче Миливојевић и додаје да му се чини да Макрон и Француска схватају да је Србија заинтересована за компромисно решење и за наставак дијалога, али да кривица није на њеној страни.

Како каже, очигледно је да је и француски интерес на истим линијама.

Када је посреди ново француско позиционирање у геостратешкој равни, наводи да је за Србију важна подршка Француске из још два разлога те објашњава да је изласком Велике Британије, Француска постала "најважнија земља ЕУ, као стална чланица Савета безбедности УН и нуклеарна сила".

"То су изузетно два важна елемента. У том смислу, разумевање Француске релаксира нашу позицију поводом Косова у односу на мало тврђи став Немачке која напросто сматра да је једино решење признање независности", истакао је Миливојевић и додао да се може очекивати наставак преговора који не подразумева доминацију максималистичких захтева Приштине већ налажење компромисног решења кроз дијалог, дипломатским средствима.

Он тумачи да Француска нема разумевања за било какве "великоалбанске аспирације" Приштине и за захтеве који подразумевају једностран приступ, "признање и ништа више".

"То нам отвара пут и даје маневарски простор да у наставку дијалога можемо очекивати разумевање Француске, а њена је позиција таква да њен утицај може изузетно значити у прилог таквог решења", каже он.

Старовић истиче избалансиран став Француске, без обзира на то што Макрон апострофира заједничку улогу са Немачком по овом питању,

"Сигурно је да Макрон и Француска теже да буду партнери са Немачком а не да Француска буде у сенци Немачке", сматра Миливојевић и додаје да је то "наша шанса" и значај и квалитет односа са Француском.

Закључује да ће Немачка и Француска бити партнери у заједничким циљевима, а то је "тражење решења за Косово на реалполитичким основама".

"Што подразумева да се и те како морају уважити и интереси Србије", прецизирао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести