На чврсте везе не утичу промене граница

Председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић јуче је у Новом Саду разговарао с председником Покрајинске владе Игором Мировићем и председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором.
igor1.jpg
Фото: Дневник (Б.Лучић)

Мировић и Брајовић оценили су да су, у  светлу укупно добрих односа Србије и Црне Горе, створене могућности за квалитетнију сарадњу и искорак у досадашњим односима.

"Ми данас не успостављамо сарадњу, већ развијамо сарадњу коју смо градили у протеклим деценијама", казао је Пастор у разговору с Брајовићем. Према његовим речима, она произлази из заједничког живота унутар заједничке државе, а поткрепљена је личним и породичним везама на које не могу утицати промене граница.

На састанку у Покрајинској влади Мировић и Брајовић сагласили су се у томе да је, осим јачања привредних веза и сарадње на инфраструктурним пројектима, у заједничком интересу покретање нових иницијатива за повезивање универзитета, театара, размену културних посленика и друго. 

Истакнуто је и да ће прилика за продубљивање сарадње и повезивање српских и црногорских привредника и туристичких радника бити манифестација „Дани Војводине“, која ће крајем октобра бити одржана у Подгорици. 

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић, амбасадор Црне Горе у Србији Њ. е. Бранислав Мићуновић, потпредседник Скупштине Црне Горе Бранимир Гвозденовић и генерални конзул Црне Горе у Сремским Карловцима Миодраг Канкараш.

У разговору у Скупштини Вокводине, председници двају парламената Пастор и Брајовић изразили су обострану жељу за институтционалним и дугорочним односом двају парламената, без обзира на то што су у питању различити нивои власти. Пастор је додао да  је посета високог црногорског званичника изузетно значајна.

"У кратком разговору констатовали смо да су односи између Србије и Црне Горе у последњих десет година изузетно добри, да то погодује привредној активности субјеката с обе стране, а цифре показују тенденцију раста", казао је Пастор.

Фото: Дневник (Б.Лучић)

Он је додао да је председник црногорске скупштине први пут у посети војвођанском представничком дому, али је нагласио да представници покрајинских власти имају изузетно добру сарадњу с амбасадором и генералним конзулом Црне Горе у Србији, а потврда добрих веза се испољила недавно на Новосадском сајму, када је Црна Гора била земља-партнер на Међународном сајму туризма.

Дани Војводинекрајем октобра у Подгорици

Иван Брајовић рекао је да му је то прва посета Србији откако је на функцији председника црногорског парламента и да је задовољан током посете и низом успешних састанака које је имао с највишим државним званичницима, почев од формалног домаћина, председнице Скупштине Србије Маје Гојковић, преко премијерке и министра спољних послова Ане Брнабић и Ивице Дачића те председника Србије Александра Вучића.

"Наш састанак је кратко трајао, али пријатељи се врло брзо и врло лако разумеју", оценио је Брајовић састанак с председником војвођанског паламента.

Црна Гора је поносна на то што је грађанска држава, која мултинационалност и мултикултуралност промовише као своју вредност. Онда можете мислити какво богатство има Војводина (Иван Брајовић)

"Онда можете мислити какво богатство има Војводина", казао је председник црногорског представничког дома.

Бројна црногорска заједница у Војводини

Председник покрајинског парламента Иштван Пастор је казао и да је за развој и унапређење добрих односа посебно важна црногорска заједница, која је у Војводини бројна. Он је додао да ће Националном савету црногорске националне мањине пружити пуну подршку за очување сопственог индентитета и службено коришћење језика те да је Брајовићева посета значајна и у том смислу.

"Ова посета може дати подстрек да се та питања брже и ефикасније решавају и ја ћу у томе узети активно учешће, и као човек и као председник Скупштине Војводине", изјавио је Пастор.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести