Пастор и Брајовић: Успешна привредна сарадња Србије и Црне Горе

НОВИ САД: Председник Скупшстине АП Војводине Иштван Пастор и председник црногорског парламента Иван Брајовић, који борави у дводневној званичној посети Србији, сагласили су се данас у Новом Саду да Србија и Црна Гoра негују добре односе који, како су оценили, погодују привредним активностима обеју земаља.
Brajović i Pastor Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Саговорници су разговор оценили значајним и пријатељским.Пастор је казао да цифре и трговинска размена између Србије и Црне Горе говоре о томе да финансијски аспекти из године у годину показују тенденцију раста, те да покрајински парламент има веома добру сарадњу са црногорским конзулатом и амбасадором, а потврда томе лежи и у чињеници да је Црна Гора пре десетак дана поново била земља партнер Сајма туризма на Новосадском сајму.

"Ми данас не успостављамо сарадњу него је развијамо, а гајили смо је у протеклим деценијама, пошто она произилази још из нашег заједничког живота унутар заједничке државе", навео је Пастор на заједничкој конференцији за новинаре.Он је рекао да је та сарадња поткрепљена чак и породичним и личним везама које не могу да се прекидају без обзира на то какве су политичке прилике. 

Пастор је казао да потребно градити институционални однос између двеју скупштина, без обзира то што он председава регионалним парламентом јер су теме и изазови са којима су сусрећу посланици слични, додавши да парламентарна сарадња мора да се успостави на нивоу скупштинских одбора по различитим темама.

Истакнуто је и да посебан мост спајања парламената АП Војводине и Црне Горе представља црногорска заједница која је многобројна на територији Војводине, а Пастор каже да је она организована и да има свој национални савет и да је жеља АП Војводине да се том савету, као и свим националним саветима пружи сву потребна подршка.

Председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић оценио је своју прву званичну посету Србији као успешну, истакавши да је његова држава данас грађаснко друштво које своју мултикултуралност, мултинационалност и спој вера промовише као велико богатство.

Брајовић је рекао да му је драго што је данас имао прилику да разговара са представницима националне заједнице Црногораца и да им каже да они у Србији имају пођеднако добре услове као и све зајендице и припадници народа и народности у Црног Гори.

Председник црногорсог парламента је истакао да је на то посебно поносан.

Истакао је да се сарадња Србије и Црне Горе на путу евроинтеграција наставља, те да је потребно мењати искуства и експертска знања из те области, како би се помогло и осталим земљама региона које нису још отпочеле преговоре са Европском унијом.

Иначе, Брајовић је јуче боравио у Београду где се састао на јавшим државним руководством.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести