Пастор: Положај Срба на Косову неприхватљив у данашњој Европи

СУБОТИЦА: Председник Скупштине Војводине и лидер СВМ-а Иштван Пастор исказао је незадовољство развојем ситуације на Косову и оценио да је несхватљив начин посредовања међународне заједнице која је увек на страни косовских Албанаца, а која, како је рекао, жмури на све њихове активности.
istvan pastor, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

"Ситуације које чине свакодневицу Срба на Косову су неприхватљиве. И ми смо мањина, исто као што су то Срби на Косову, и да ли можемо да замислимо како то изгледа када војска са оружјем упада у обданишта, када упадају у куће и претресају их, како то изгледа када се на улицама појави више стотина или хиљада наоружаних официра. При томе се не придржавају ни једног споразума потписаног у Бриселу, а да им нико због тога не каже ни „но-но“", казао је Пастор гостујући на Панон РТВ.

Говорећи о буџету Покрајине, Пастор је навео да ће се о томе одлучивати на седници која је заказана за 22. децембар.

Навео је да је предлог буџета за наредну годину номинално 22 или 23 одсто виши од овогодишњег и да то повећање није изазвано инфлацијом, већ чињеницом да у Војводини неколико веома успешних предузећа имају седиште, те да својим активностима остварују озбиљан профит, што се кроз порезе одразило и на обим буџета.

"Око 33 или 34 одсто буџета је у служби развоја, а приоритети су остали исти као и из претходних година. Имамо велико заостајање у области образовања, потребно је улагати у школе, имамо заостајање и у здравству где нам је у првом реду важна обнова института Каменица 1, његово опремање и уређивање", навео је Пастор.

Он се осврнуо се и на ситуацију са мигрантима у пограничним местима дуж северне границе и поводом последњих акција полиције оценио да је држава почела да се понаша као одговорна држава на читавој својој територији.

„Као што је нормално да држава Србија настоји да заштити Србе који живе на Косову, тако је нормално очекивање и сваког грађанина Србије да њихову безбедност, њихову имовину, њихову децу заштити држава. Ми сада видимо да се то дешава и са своје стране треба у томе да помогнемо полицији“ казао је Пастор.

Коментаришући коалициони споразум између Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара, Пастор је навео да он садржи дугу листу договорених приоритета и има велики број елемената.

"Уверили смо се да пројекти на које се фокусирамо и за које аргументовано можемо да кажемо да су важни, за њих се може обезбедити новац", казао је Пастор.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести