Пастор: СВМ не жели министарска, већ места државних секретара

БЕОГРАД: Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је да та странка очекује да у новој влади задржи места државних секретара.
pastor
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Он је, гостујући у радијском програму Панон РТВ, казао да није био изненађен избором Ане Брнабић за мандатара за састав нове владе. Додао је да је то избор који је добар и за СВМ, због обезбеђивања континуитета, али и због премијеркине отворености за сарадњу.

Такође је оценио да није изненађен што је нова влада орочена на две године, јер ће тада бити локални и покрајински избори. Истакао је да претходно политичко искуство говори у прилог одржавању и општих избора.

Пастор је поновио став да СВМ не жели министарско место у новој влади, али да им је циљ да задрже седам места државних секретара у министарствима у којима су их и до сада имали.

Поводом избора за савете националних мањина који су јуче расписани за 13. новембар најавио је да ће СВМ имати своју листу која ће бити позната највероватније до краја седмице.

Пастор, који је и председник Скупштине Војводине потврдио је да ће председница Мађарске, Каталин Новак, посетити Србију, у петак 9. септембра и истакао да је тим поводом са њом разговарао.

Како је навео, председница Мађарске ће после посете Београду, обићи и Суботицу, односно Учитељски факултет на мађарском језику и зграду Мађарске медијске куће, односно седиште Панон РТВ-а.

У разговору са председницом Мађарске, како је казао, изнео је став да је важно да се закључи рад научне мешовите комисије која јавности није саопштила резултате до којих је дошла, а који се тичу утврђивања историјских чињеница за период од 1941. до 1948. године.

Пастор је подсетио да су бивши председници Србије и Мађарске још 2009. године потписали договор о томе да две академије фомирају мешовиту комисију историчара које ће истражити шта се догодило у периоду од 1941. до 1948. године

Он је додао да је важно да се тај посао заврши како би нове генерације које долазе биле упознате са чињеницама.

Председник војвођанског парламента је оценио да би било важно да се тај процес заврши и да о овом отвореном питању разговарају председници двеју држава.

Пастор је рекао да је са мађарском председницом, Новак, разговарао и о питању илегалних миграција које представља изузетно важно безбедносно питање.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести